Gündem

Yeni Şafak yazarı Kaplan: Dünya bize gebe, Müslümanlar hakikate

19 Eylül 2022 09:26

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, İslam medeniyeti ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bugünkü yazısında “Gelecek, İslam'a gebe. Büyük savrulmalar yaşayan, İslam'dan uzaklaşan, İslam'ın ruhunu, dinamizmini kavramaktan uzak düşen Müslümanlar da İslam'a, İslam'ın evrensel hakikatine gebe” düşüncesini dile getirdi.

 Kaplan’ın “Dünya bize gebe, biz hakikate” başlıklı yazısını ilgili bölümü şöyle:

"İslâm medeniyeti, Latin Amerika ve kısmen Afrika kültürleri hâriç, bütün medeniyetlerle, kültürlerle ve dinlerle temasa geçmiş, insanlığın birikiminin üzerine oturmuş, bu birikimleri yok etmemiş, aksine canlandırmış, yaşatmış, böylelikle farklı dinlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin birbirlerinden beslenerek, birbirlerini besleyerek nasıl birlikte yaşayabileceklerinin ve insanlığın önünü açabileceklerinin yegâne modelini insanlığa armağan ermiştir.

O yüzden gelecek, İslam'a gebe. Büyük savrulmalar yaşayan, İslâm'dan uzaklaşan, İslam'ın ruhunu, dinamizmini kavramaktan uzak düşen Müslümanlar da İslam'a, İslam'ın evrensel hakikatine gebe.

Yeniden hakkıyla Müslümanlaşabilirsek, bunun için de 3 Z formülüyle izah ettiğim, Müslüman Zihni'ne, Müslümanca yaşama Zemin'ine ve Müslüman Zaman'ına bütün boyutlarıyla yeniden kavuşabilirsek, şu çivisi çıkmış dünyanın ontolojik felaketlerine biz son verebilir ve insanlığın önünü biz açabiliriz bir kez daha, taze bir ruhla ve dinamizmle -Allah'ın izniyle...

Çok çalışmamız, eğitimde, kültürde, fikirde, sanatta, hayatın her alanında bu medeniyet mefkûresini özümseyecek ve yeniden dünyaya sunacak büyük atılımlar yapacak sahabe ruhlu öncü kuşaklar yetiştirmemiz gerekiyor.”