Gündem

Yeni Şafak yazarı Dinç: 418 milyar dolar, 20 yılda yapılanları yıkma vaadi

16 Nisan 2023 12:04

Yeni, Şafak yazarı Yusuf Dinç, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Hazineden çalınan 418 milyar doları getireceğim ve bu milletin cebine koyacağım" vaadine ilişkin olarak, "Şimdi üstüne koyma vakti. Ama yapılan tüm yatırımlar tehdit altında. 418 milyar doları geri alma' vaadiyle üstü kapalı biçimde ifade bulan bir tehdit." görüşünü savundu. 

Dinç yazısında, "Türkiye son 20 yılda çok büyük kazanımlar elde etti. Yatırımlarla çehresini değiştirdi. Vizyon projeler ortaya koydu. Sağlık tarafında dünyanın en başarılı kalkınmalarından birini gerçekleştirdi. Eğitimli insan kapasitesini geliştirdi. Savunmasını güçlendirdi. Ama öyle böyle değil, kimsenin başaramadığı nispette yerlileşerek güvenliğini sağladı. İş dünyasına yatırımlar için alan açtı. Altyapı sağladı. Enerji desenini yerlileştirmek üzere yatırımlar yaptı. Üst sıralarda rekabet halinde olan başka ülkelerin mahrum olduğu enerji kaynaklarını ekonomisine kazandırdı. Yaptığı altyapı yatırımlarının ve sunduğu enerji güvenliğinin etrafında gelişen bir eko-sistem meydana getirdi. 2001’de 201 milyar dolar civarı olan gayrisafi yurtiçi hasılası ilk defa 2022 yılında 1 trilyon doları geçti. Yani 2001’den bu yana ilave 800 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük oluşturdu. Şimdi üstüne koyma vakti. Ama yapılan tüm yatırımlar tehdit altında." düşüncesini dile getirdi.

Dinç şu ifadeleri kullandı:

“418 milyar doları geri alma” vaadiyle üstü kapalı biçimde ifade bulan bir tehdit.

Şehir hastaneleri, yolları, köprüleri, havalimanları, uyduları, muharip uçakları, seyir füzeleri, gemileri… Atom enerjisinden elektrik üreten ülkeler ligine girmeyi mümkün kılan girişimi… Doğalgaz yatırımları, TOGG yatırımları… Aklınıza ne geliyorsa…

Gerçi bazı bazı aralarından seçilip tek hangilerinin yok edileceği ifade ediliyor ama tek tek saymak yerine tümünü birden hedef almanın ifadesi; 418 milyar dolar…"