Gündem

Yeni Şafak yazarı Çelik: Brand Week Istanbu'da Mohamed Zahed'in konuşmasını iptal ettirenler de bazı sponsorlar

23 Eylül 2022 10:03

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, bu yıl 10’uncusu düzenlenecek Brand Week Istanbul etkinliğinde, hedef gösterilmesinin ardından kendisini 'eşcinsel imam' olarak tanımlayan Mohamed Zahed'in konuşmasının iptal edilmesini köşesine taşıdı. 

Brand Week Istanbul’u, aralarında Alman ilaç devi Bayer ve Garanti BBVA’nın da bulunduğu 60’a yakın çok bilinen marka tarafından desteklendiğini yazan Çelik, “Sitede logoları yayınlanan markalardan ikisinin yetkilileri ile görüştüm. Zahed’in 'eşcinsel imam' özgeçmişiyle Türkiye kamuoyuna konuşma yapacağına dair kendilerine önceden bilgi verilip verilmediğini sordum. Aldığım net bilgi şu; Brand Week İstanbul, önceki yıllarda da etkinliklerine sponsor olan markalara geçtiğimiz ağustos ayının başında yeniden işbirliği yapma tekliflerini e-posta ile iletmiş. Kimlerin konuşacağı, hangi kimlikle katılacakları ise belirtilmemiş. Görüştüğüm iki firmada geçmiş yılların referansıyla desteklerine devam etmişler” diye yazdı.

Ludoviç Zahed’in yer aldığı afişlerinin paylaşılmasının ardından sosyal medyada yapılan binlerce paylaşımından sonra Brand Week İstanbul’un Ludoviç Zahed’in konuşmasının iptal edildiğini duyurduğunu yazan Çelik şöyle devam etti:  Yapılan açıklamada şöyle bir ifade geçiyor: “Etkinliğin ajandası ve konuşmacıları hakkında herhangi bir dahli olmayan sponsorlarımızı yıpratma çabalarını...”

Bu ifadelerden iki anlam çıkıyor. Bir: 'Destekleyen markaların bilgisi yoktu.' İki: 'Sponsorlar bize baskı yaptı.' Zahed’in konuşmasını iptal ettirenler de bazı sponsorlar olmuş. Yine kaynaklarımdan edindiğim bilgiye göre; çok sayıda sponsor müşteri ve tüketicilerinden tepkiler yükselmeye başlayınca, 'Biz desteğimizi çekiyoruz. Logomuzu siteden kaldırın' restini çekmiş ve Brand Week Istanbul da geri adım atmak zorunda kalmış.

Sosyal medya çağında, hızlı kamuoyu tepkisi ve 'halkın markalara geri adım attırma gücü' birleşince ortaya böyle bir sonuç çıkıyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın