TBMM’nin yeni oturma düzeni, 2024 Anayasa çalışmaları öncesinde siyasi kriz yarattı. İyi Parti, Başkanlık Divanı'nın kararlarını eleştirerek AKP lehine siyasi bir müdahalede bulunulduğunu iddia etti. İyi Parti'nin Meclis oturma düzeniyle ilgili itirazları, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a karşı ciddi bir muhalefet başlattı.
"İbn-i siyaset" ifadesiyle sert eleştiri
İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Başkanlık Divanı’nın 3 Ekim 2024 tarihli kararına muhalefet şerhi koydu. Öztürk, oturma düzeni değişikliğini eleştirerek durumu Meclis Başkanı Kurtulmuş’u tarafsız olması gereken bir pozisyonda AKP lehine kararlar almakla suçladı. Öztürk, ‘’Rahmetli Babanızın Size öğrettiği ilm-i siyaseti anlaşılan ibn-i siyaset olarak algılamışsınız’’ diyerek Kurtulmuş’un siyasi hareketlerinin bilgelikten uzak ve kişisel çıkarlar doğrultusunda olduğuna gönderme yaptı.
Bahçeli'nin "jesti" hatırlatıldı
Geçen yıl MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin jesti ile Saadet Partisi’ne bir sıra verilmişti. İyi Parti cephesi Bahçeli’nin bu jestini hatırlatarak bu tür kararların meclisin düzenini ve tarafsızlığını zedelediğine dikkat çekti. Saadet Partisi’ne yapılan kayırmacı yaklaşımın, İyi Parti’nin sıralarını etkilediği ve benzer bir durumun şimdi de tekrarlandığı savunuldu. Oturma düzenine göre en solda AKP, ardından CHP, DEM Parti, MHP, İyi Parti ve en sağda Saadet Partisi sıralanıyor. Ancak bu düzenleme İyi Parti cephesinde sert tepkiyle karşılandı. İyi Parti bu gelişmeyi AKP-MHP ittifakının bir hamlesi olarak görüyor.
‘’Kararın yıllık maliyeti 5 milyon lira’’
Başkanlık Divanı üye sayısının 1 kişi artırılması da tartışmalara yol açtı. İyi Parti, AKP'nin divanda bir üyeyi kaybetmemek için bu sayıyı artırdığını öne sürdü. İyi Parti Milletvekili Yasin Öztürk, karara muhalefet şerhi koyarak, “Bu kararın yıllık maliyeti 5 milyon liradan az değil. Bu mu sizin tasarruf anlayışınız?” diyerek hükümetin tasarruf politikalarını eleştirdi.
Meclis'te AKP-İyi Parti krizi büyüyor
İyi Parti'nin, AKP ile yaşadığı oturma düzeni gerilimi, Meclis'teki genel çalışmalara da yansıyacak gibi görünüyor. Özellikle anayasa çalışmalarında İyi Parti'nin sıkı bir muhalefet yapacağı sinyalleri veriliyor. Parti yetkilileri, AKP'ye karşı Türk milletinin menfaatine uymayan her türlü çalışmaya sert muhalefet yapacaklarını ifade etti. İyi Parti'nin, Başkanlık Divanı kararlarına karşı bu sert tutumu, ilerleyen günlerde Meclis'teki krizin derinleşmesine yol açabilir.
Ne olmuştu?
Geçen yıl 1 Ekim 2023’te saadet grubunun yeri belli olmadığında komisyon sıralarını işgal edip kürsüde protesto etmişlerdi. 10 Ekim 2023’te bahçeli yer verince çözülmüştü. Hiçbir talep yokken, Kurtulmuş’un talebiyle oturma düzeni tekrar değiştirildi.