Dünya

Yeni Kaledonya'da eylemler sürüyor; polis, bir kişiyi öldürdü

Bu, geçen hafta başından bu yana yaşanan eylemlerle bağlantılı yedinci can kaybı oldu

24 Mayıs 2024 13:00

Fransa'nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da seçim sisteminde yapılmak istenen anayasa değişikliğine karşı başlatılan eylemler devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un beraberindeki iki bakanla birlikte başkent Noumea'ya gitmesinden bir gün sonra, polis, 48 yaşındaki bir kişiyi vurarak öldürdü.

Reuters'ın aktardığına göre, kamu yayıncısı La lere, yerel savcılığa atıfla paylaştığı haberinde, polisin bugün bir erkeği vurarak öldürdüğünü aktardı. Bu, geçen hafta başından bu yana yaşanan eylemlerle bağlantılı yedinci can kaybı oldu. La lere'ye konuşan yetkilinin iddiasına göre, polis, yaklaşık 15 kişinin saldırısına uğradı, ardından ateş açtı.

Macron'dan düzenlemeyi geciktirme sinyali

Macron'un ziyaretinin ardından bölgedeki durumla ilgili bilgi veren yetkililer, polisin bölge çapında yollara kurulmuş yaklaşık 100 barikatı kaldırdığını bildirmişti. Bölgesel yetkililer de gecenin 'nispeten sakin' geçtiğini belirtmişti.

Yeni Kaledonya'daki güvenlikten sorumlu Fransız Yüksek Komisyonu'nun verdiği bilgilere göre, bölgede şu anda yaklaşık 3 bin asker ve jandarma bulunuyor. Şu ana kadar 350 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Macron, dün yaptığı açıklamada, Yeni Kaledonya'da geniş çaplı eylem ve şiddet olaylarına yol açan anayasal düzenlemeyi 'geciktirme' sinyali verdi. Macron, öncelikle toplumun tüm taraflarından temsilcilerle adanın geleceği hakkında daha geniş bir siyasi anlaşma arayacağını söyledi. Yerel siyasi liderlerle görüştükten sonra basına konuşan Macron, "Bu reformun güç kullanılacak uygulanmayacağından emin olmaya bağlıyım" dedi.

Yürürlüğe girmesi için Fransa Parlamentosu'nun iki kanadının bir araya geldiği Kongre'de de onaylanması gereken anayasal değişiklik reformunu yürürlüğe koymayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Macron, Yeni Kaledonya'daki olayların yatışması ve diyalog sürecine geri dönüşün sağlanması için 'birkaç hafta' süre tanınacağını kaydetti.

Ne olmuştu?

Yeni Kaledonya'da Fransa hükümetinin yerel halkın seçimlerdeki gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları 13 Mayıs'tan itibaren harekete geçmişti.

Söz konusu düzenleme, Yeni Kaledonya'da 10 yıl yaşayan Fransızların da oy kullanabilmesini öngörüyor. Fransa hükümeti, başta başkent Noumea olmak üzere adanın farklı noktalarında eylemlerin yapılmasının ve şiddet olaylarının tırmanmasının ardından bölgeye polis ve jandarma sevk etmeye başlamıştı.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal 15 Mayıs'ta sosyal medya platformu TikTok'un yasaklandığını ve adada olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuştu.

Yeni Kaledonya'da Fransız seçmen sayısını artıracak düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için, Fransız Parlamentosu'nun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre'de kabul edilmesi gerekiyor.