Ekonomi

Yeni Evim Kampanyası'na büyük şehirlerden beklenen ilgi yok

Toplam başvuru, 8 bin 27 olarak açıklanmıştı

01 Şubat 2023 09:50

Aylık taksit tutarının ödeme gücünü aşması ve düşük gösterilen fiyatlar nedeniyle yetersiz kalan kredi miktarı, yeni konut kampanyasında talebi sınırlarken büyük şehirlerde yaşayanların, Yeni Evim Finansman Kampanyası'na beklenen ilgiyi göstermediği ortaya çıktı.

Ekonomim'den Leyla İlhan'ın haberine göre, Yeni Evim Finansman Kampanyası’nda, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler beklenen ilgiyi görmedi. En çok başvuru, 74 şehri kapsayan 3. Bölge’den yapıldı. Sektör temsilcileri, satışların artmasında vergi indirimin önemli rol oynayacağı görüşünde.

1. Bölge'nin payı, yüzde 23,10

Başvurular incelendiğinde, Türkiye genelinde en fazla talep, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin hariç, diğer 74 ili kapsayan 3’üncü Bölge’de oluştu. Toplam talebin yüzde 54,44’ünü kapsayan bölgeden 4 bin 371 başvuru geldi. İstanbul’un yer aldığı 1. Bölge’de müracaat oranı bin 859 adet olurken, bu bölgenin başvurulardaki payı yüzde 23,10 oldu. Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin’in dahil olduğu 2. Bölge ise bin 797 adet başvuru ve yüzde 22,38’lik payla üçüncü sırada yer aldı.
 
Kampanyanın başladığı 16 Ocak’tan itibaren yapılan başvurusu sayısı toplam 8 bin 27 olarak açıklanmıştı.

Düşük ilginin nedenleri

Sektör temsilcilerine göre, 3. Bölge’nin talepte öne çıkması, fiyatların uygun olması ve bu bölgede 1 yıllık ikamet şartının aranmamasından kaynaklandı. Bu nedenle İstanbul’dan ev alamayan birçok kişinin İstanbul’a yakın illerden alıma yöneldiği ifade ediliyor.
 
Uzmanlar, kampanyaya katılmak isteyenlerin başka evinin olmaması şartının aranması, bankaların müteahhitlerden komisyon alması, bazı müteahhitlerin vergiden kaçınmak için evlerin fiyatlarını düşük göstermesi ve böylece alıcıların evin gerçek satış fiyatındaki düşük faizli krediye erişememesinin de talebi sınırlı tuttuğu görüşünde. Koşullarından dolayı bazı markalı müteahhitlerin kampanyaya dahil olmadığına da dikkat çeken uzmanlar, satışların artması için konutlarda vergi indirimine gidilerek, alıcıların gerçek bedel üzerinden ucuz krediye ulaşmasının önemine değiniyor.