Ekonomi

"Yeni Ekonomi Programındaki norm fazlası personelle ilgili düzenleme, memuru sürmek için bahane"

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı, iktidarın kendine yakın isimleri kamuya yerleştirmek istediğini vurguladı

03 Ekim 2019 09:42

Hükümetin Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) yer alan “norm fazlası personelin yeniden yerleştirilmesi yapılacak” hedefi, “memura sürgün” olarak nitelendirildi. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Norm fazlasından kasıt sürgünle başka yere göndermek için bahane bulmaktır” dedi. YEP’teki “sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesi güçlendirecek” ifadesi de çözüm bekleyen emeklilikte yaşa takılanlar için kötü haber olarak yorumlandı. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre uzun süredir 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda değişiklik yapmak isteyen iktidar, bunun ilk adımlarını attı. “Performansa göre ücret” hedefini de akla getiren YEP’te şöyle denildi: 

“Kamuda kadro ve pozisyonların iş tanımları yapılacak, çalışanların yetkinlikleri belirlenecek, norm kadro çalışmaları gerçekleştirilecek, iş tanımı ve yetkinlikler dikkate alınarak norm fazlası personelin yeniden yerleştirilmesi yapılacak, hedef ve yetkinlik bazlı performans değerlendirme sistemi oluşturularak başarılı personelin ödüllendirilmesini sağlayacak Kamu İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi kurulacaktır.”

"Sürgüne bahane"

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Norm fazlasından kasıt sürgünle başka yere göndermek için bahane bulmak” dedi. Balık, iktidarın kendine yakın isimleri kamuya yerleştirmek istediğini vurguladı.