Ekonomi

Yeni Britanya Maliye Bakanı Hunt: 'Mini bütçe' tasarısındaki vergi önlemlerinin neredeyse tamamını iptal ediyoruz

Hunt'ın açıklamalarıyla Sterlin değer kazandı, tahvil faizleri geriledi

17 Ekim 2022 13:23

Cuma günü görevine atanan Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt, bir önceki Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng döneminde üç hafta önce açıklanan vergi indirimleri kararlarının 'neredeyse hepsini' kaldıracaklarını açıkladı.

Jeremy Hunt, düzenlediği basın toplantısında ekonomik istikrarı sağlamanın hükûmetin temel amacı olduğunu belirttikten sonra üç hafta önce açıklanan 'mini bütçe' tasarısından daha fazla değişiklik yapılacağını açıkladı.

Hunt, gelir vergisi oranının "ekonomik şartlar indireme izin verene kadar süresiz bir şekilde" yüzde 20 olacağını belirtti. Vergi ve harcamalar konusunda "daha zor" kararlarlar alınmaya devam edeceğini söyleyen Maliye Bakanı, artan enerji fiyatlarıyla mücadele etmek için getirilen enerji fiyat garantilerinin nisan ayına kadar süreceğini duyurdu.

Hunt, geç saatlerde parlamentoda açıklama yapacağını da sözlerine ekledi.

Jeremy Hunt'ın 'mini bütçe' tasarısından daha fazla taviz vereceği beklentisiyle haftayı iyi bir başlangıç yapan Sterlin, dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer kazanarak 1.12 seviyesine geldi.  Kwarteng döneminde açıklanan 'mini bütçe' tasarısının ardından Sterlin, dolar karşısında 1.03 seviyesine kadar gerilemişti.

İngiltere'nin 20 yıllık tahvil faizi gerilemeye devam ederek yüzde 4.4, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3.9 seviyesine indi. İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen haftayı yüzde 4.3 seviyesinde tamamlamıştı. Ancak İngiltere'deki tahvil faizleri 3 hafta önceki seviyenin yukarısında bulunmaya devam ediyor.