Politika

Yeni anayasa görüşmeleri | TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TİP Genel Başkanı Baş ve EMEK Partisi Genel Başkanı Aslan ile bir araya geldi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş

05 Haziran 2024 16:09

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ı ve EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan'ı kabul etti.

İki genel başkanla basına kapalı yapılan görüşmeler, toplamda yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.

Kurtulmuş'un Baş ile yaptığı görüşmeye, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da katıldı. Baş, görüşmenin ardından Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 

Baş: İktidarın bir siyasi kampanya haline getireceği yeni anayasa söylemine aracılık etmek TBMM’nin görevi değil

Anayasa yapım sürecinde usul tartışmalarına değinen Baş, şunları söyledi:

"Bu görüşmelere Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partilerin dahil edilmesi önemli ama bunun Meclis'te temsil edilmeyen partileri, sendikaları, meslek odalarını ve benzeri emekçi örgütlerini ve tüm toplumsal muhalefet güçlerini kapsaması gerektiğini ifade etmek isterim. Bu süreç açısından ikinci söyleyeceğimiz, saray rejiminin bir özelliği var; bir, tek adam rejimi bu ve Meclis'i işlevsizleştirmeye çalışıyor, Meclis'i basit bir enstrümana dönüştürmeye çalışıyor. Buna karşı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen bu sistem ilk ortaya çıktığı günden beri Meclis iradesini önemsiyoruz. Hem TBMM'nin hem de Meclisi Başkanı'nın da çalışıyor olması bizim açımızdan kıymetli; ancak aynı saygıyı elbette ki o makamdaki kişilerden ve tüm siyasi partilerden bekliyoruz. Dolayısıyla iktidarın bir siyasi kampanya haline getireceği ve yıllar boyunca özellikle sıkıştığı dönemlerde sık sık dile getirdiği yeni anayasa söylemine aracılık etmek TBMM’nin görevi değil."

"Anayasaya uymayanlar anayasa yapamaz"

TİP'in görüşmeye dair yaptığı yazılı açıklamada, partinin yeni anayasa çalışmalarında yapıcı bir rol üstlenemediğini söyledikleri aktarıldı. Partiden yapılan açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: 

"Görüşmede, TİP heyeti bugün 12 Eylül Darbe Anayasası’nın dahi temel gereklerini yerine getirmeyen AKP-MHP iktidarının yeni anayasa tartışmalarında yapıcı bir rol üstlenemeyeceğini ifade etti. TİP heyeti, halkın oylarıyla seçilmiş Milletvekili Can Atalay'ın AYM kararına rağmen hapiste tutulduğunu, Kürt siyasi hareketinin temsilcilerinin yıllardır tutsak edildiğini, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılarak kadınların güvencesinin yok edildiğini ve her geçen gün yeni bir hak ihlaline uyandığımız bu atmosferde gerçekçi bir anayasa tartışması yapabilmek için uygun zeminin oluştuğuna inanmadıklarını, anayasaya uymayanların anayasa yapamayacağını kaydetti."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan

Aslan: Bugünkü fiili uygulamaları düşündüğümüzde demokratik anayasa çok mümkün gözükmüyor

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ile de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Aslan, açıklama yaptı.  Aslan, 12 Eylül cuntası tarafından yazılan anayasanın Türkiye'nin ihtiyacına cevap vermediğini kaydederek şunları söyledi:

"Türkiye'nin temel sorunları, anti demokratik uygulamalarla daha da ağır hale gelmiştir. Uygulanmayan Anayasa Mahkemesi kararları, fiili uygulamalarla birlikte işçilerin, emekçilerin, Türkiye'de yaşayan milyonların hayatını her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bugün demokratik bir anayasa hiç kuşkusuz herkesin ihtiyacıdır; ama görünen o ki böyle bir anayasa yapma sürecinde bugünkü fiili uygulamaları düşündüğümüzde çok mümkün gözükmüyor. 85 milyonun tartışacağı, herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği, kaygısız, endişesiz bir biçimde insanca yaşayabileceği, iş cinayetlerinde hayatını kaybetmeyeceği bir Türkiye'ye ihtiyaç var; ama bunun için bugün yapılan şey çok nettir ki var olan yönetimin, yönetme biçimine bir kılıf aramanın ötesinde bir şey olmadığı gerçeğidir."

Numan Kurtulmuş'un anayasa görüşmeleri 

Yeni anayasa çalışmaları çerçevesindeki ziyaretlerine Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle başlayan Kurtulmuş; AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Saadet Partisi yetkilileriyle görüştü.

Numan Kurtulmuş, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin ardından, yaz döneminde partilerin tekliflerini olgunlaştırmasını beklediklerini, ekim ayından sonra, yeni yasama dönemi başladığında içeriğe ilişkin tartışmalara başlanabileceğini belirtmişti.