Gündem

Yeni Akit yazarı Demir: Türkiye’nin bir “müteahhit terörü” ile imtihan olduğu ortada

"İmtihanımız zor, üzüntümüzün yanı sıra öfkemiz, her geçen gün artıyor"

01 Mart 2023 10:49

Yeni Akit yazarı Ayhan Demir, "Türkiye’nin bir “müteahhit terörü” ile imtihan olduğu ortada." değerlendirmesini yaptı. 

Demir yazısında, "Bin yıllık Anadolu tarihinin en büyük doğal felaketiyle sınanıyoruz. Birbiri ardına şiddetli depremlere maruz kaldık, kalıyoruz. İmtihanımız zor. Üzüntümüzün yanı sıra öfkemiz, her geçen gün artıyor.Tekrar yaşanmasın diye hataları ve yetersizlikleri tartışmalıyız. Bundan sonrası için ne yapılabilir, onu konuşmalıyız.  Yıkılan binaların enkaz haline gelmesinde birçok sebep var. Ön inceleme raporları neticesinde ortaya çıkan en belirgin yıkım nedenleri: Sadece kendi menfaatini düşünen müteahhitlerin malzemeden çalması veya düşük kaliteli malzeme kullanması, projesine aykırı imalat yapmaları, yasal zorunlulukları yerine getirmemeleri, hiçe saymaları. Bitmedi: Kolon ve kirişlerin kesit boyutlarının ve donatı miktarlarının yetersizliği, uygun taşıyıcı sistem elemanlarının olmaması. Bir de inşaat tamamlandıktan sonra kolon, kiriş kesenler, binanın statik yapısıyla oynayanlar vs." ifadesini kullandı. 

Demir şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm kapsamında evini bir müteahhide verilen binalarda da benzer sorunlar yaşanıyor. İşimiz yürüsün de nasıl yürürse yürüsün anlayışı; adaletsizliği ve merhametsizliği beraberinde getiriyor.

Örnekleri vermemizdeki amaç, acımasızlığın ve ‘terörün’ kaynağını göstermektir. Türkiye’nin bir “müteahhit terörü” ile imtihan olduğu ortada.

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Ömrü inşaatlarda geçen, müteahhitlik yapan babam bile kentsel dönüşüme verdikleri binada, maalesef, bu teröre maruz kaldı. Sözleşmesindeki ölçüsünden küçük teslim edilen daireler, projesine aykırı imalatlar, kalitesiz malzeme kullanımı. Buna itiraz edince, müteahhit ve adamları tarafından ağır bir şekilde darp edildi. 

Konu mahkemeye taşındığı için daha fazla detay vermeyelim. Fakat şunu da söyleyelim: Meselenin en can sıkıcı tarafı, proje ve sözleşmesine aykırı imalatlara rağmen, binanın yapıldığı ilçe belediyesinden sorunsuz bir şekilde ruhsat ve iskân alınabilmiş olması. 

Öyle otuz yıl önce falan değil: Yıl 2022. Öyle dağ başında falan değil: Yer İstanbul."