Gündem

Yedi ilde 4 bin çalışan kadın ve 4 bin kadın girişimciyi desteklemeyi amaçlayan WOMEN-UP Projesi’yle güçlenen bir tiyatronun hikâyesi

AB’nin 25 milyon Avro ödenek sağlayarak Türkiye ile ortaklaşa finanse ettiği WOMEN-UP Projesi, yedi ilde 4 bin çalışan kadını ve 4 bin kadın girişimciyi desteklemeyi amaçlıyor. WOMEN-UP desteğiyle Türkiye’yi dolaşan bir çocuk tiyatrosu yapan Zeynep Yıldırım ile Arife Palamut anlatıyor…

03 Haziran 2024 23:30

 T24 Haber Merkezi

İki yetenekli kadın, tiyatrocu Zeynep Yıldırım ile işletme mezunu Arife Palamut, Avrupa Birliği (AB) destekli WOMEN-UP / Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi sayesinde Didim’de bir tiyatro sahnesinde buluştu.

Zeynep Yıldırım 10 yıl önce eşi Ömer Faruk Yıldırım ile çocuk tiyatrosu yapmaya başlamış. Küçük bir şirket açarak tiyatro kurmuşlar, ancak pandemide şirketi kapatmak zorunda kalmışlar. Pandeminin ardından ise bir kez daha denemeye karar vermişler. Yeniden küçük bir şirket açmış ve tiyatrolarını kurmuşlar. Şimdi tiyatroda kurslar veriyor ve Türkiye’nin her yerinde gösteri yapıyorlar.

Aydın Çocuk Tiyatrosu olarak "Şirin Baba ve Kelebek Avcısı" ve "Orman Perisi" sergiledikleri oyunlardan ikisi. İnteraktif oyunları tercih ediyorlar. Çocuklar oyuna dahil olduklarında çok heyecanlanıyorlar. Sahnede olmaktan çok mutlu oluyorlar.

Arife Palamut çocuklarla sahnede

Biz çocuklarla iletişim kurmayı ve onlarla öğrenmeyi çok seviyoruz. Tiyatro sadece sahneden ibaret değil, sahne gerisinde de çok büyük emek var” diyor Zeynep Yıldırım.

Aslında daha önce de bir çalışana ihtiyaç duymuşlar, ancak çalışan giderleri küçük bir tiyatro için yüksek olduğundan vazgeçmişler. Ta ki WOMEP UP Projesi’yle tanışana kadar.

Zeynep Yıldırım (önde) ve ekip

Yıldırım WOMEN-UP’ı bir arkadaşından duymuş ve aklına hemen tiyatronun kursiyerlerinden Arife Palamut gelmiş. Çünkü Palamut disiplinli, sorumluluk sahibi ve gerektiğinde inisiyatif alabilen biriymiş.

Çocuklar için sahne alıyorlar

Arife Palamut, “Uzun yıllar özel sektörde çalıştım. Çocuğum rahatsızlanınca işi bıraktım. Sonra çeşitli kurslara gitmeye başladım ki tiyatro da bunlardan biriydi. Zeynep Hocam, onlarla çalışmak isteyip istemediğimi sorduğunda çok heyecanlandım. Önce biraz tereddüt ettim, çünkü hiç bilmediğim bir alandı. Ama çocukların enerjisi bana çok iyi geldi, sahneye çıktıkça da kendime güvenim arttı” diye konuşuyor. 

Arife Palamut

Palamut oyunculuğun yanı sıra tiyatrodaki her işle yakından ilgileniyor. Bazen dekor kuruyor,  bazen de rejide görev alıyor. İşini çok seviyor. “Tiyatro hayatımda yepyeni bir alan açtı ve WOMEN-UP bana bunun bir parçası olma fırsatı verdi” diyor.

Her iki kadın da projeden ve birlikte çalışmaktan memnun. Yıldırım proje sonlandıktan sonra da Palamut’la çalışmaya devam etmeyi planlıyor.

Bizim gibi küçük işletmelerin desteğe çok ihtiyacı var. Bu yüzden WOMEN-UP çok önemli bir proje. Arife Hanım ile çalışmaya başladıktan sonra iş yükümüz azaldı ve iş verimliliğimiz inanılmaz arttı. Umarım WOMEN-UP gibi kadınlara destek olan daha çok proje hayata geçer” diye konuşuyor Yıldırım.

Hem işverene hem de işçiye destek

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (WOMEN-UP) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülüyor. Proje, 25 ay boyunca bir kadın personelin ücretinin, asgari ücretin net tutarına kadarını karşılıyor. İşverenler, istihdam etmek istedikleri kadın çalışanın bilgileriyle projeye başvuruyor.

SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı Alev Şahin

SGK Sosyal Güvenlik Uzmanı Alev Şahin şöyle diyor: “Projeyle kadın işverenlere, yeni istihdam ettikleri kadın işçiler için hibe desteği sağlıyoruz. Proje 2022’nin Mart ayında başladı. Aydın’da şimdiye kadar 594 işverene ve 873 işçiye destek sağladık. Kurum olarak kadınların her alanda güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da “Kadınların güçlenmesi sadece toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili değildir; daha güçlü toplumlar inşa etmek, barışı teşvik etmek ve ekonomik büyümeyi desteklemekle ilgilidir. Avrupa Birliği yıllardır çeşitli projeler aracılığıyla Türkiye'deki kadın girişimcileri ve çalışanları destekliyor. Birlikte, kadınların potansiyellerini gerçekleştirmeleri için gerekli koşulların yaratılmasına yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar pek çok başarı öyküsüne ortak olmaktan memnuniyet duyduk ve şimdi de WOMEN-UP ile yeni başarı öykülerine tanıklık ediyoruz" diye konuşuyor. 

Proje yedi ili kapsıyor

AB ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği ve AB’nin 25 milyon Avroluk ödenek sağladığı WOMEN-UP Projesi, Ankara, İstanbul, Samsun, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş illerinde 4 bin çalışan kadını ve 4 bin kadın girişimciyi desteklemeyi amaçlıyor.

Detaylı bilgi için tıklayınız.