Gündem

"Türkiye'nin karnı doydu", "Dünya beşten büyüktür diyen delikanlı" sözleri ve iktidara yakınlığıyla gündemdeydi: Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti

Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek

02 Şubat 2024 14:03

T24 Haber Merkezi

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen yazar Alev Alatlı, çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede, 79 yaşında hayatını kaybetti. Geçmişte, "Türkiye'nin karnı doydu", "Erdoğan'ı eleştiren aydınlar ergen ve atarlıdır", "Hillary Clinton, Fethullah Gülen'in kalem arkadaşı" gibi söylemleriyle gündem olan Alatlı, son olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyarsızlıkla, boşvericilikle itham edilmesini "acımasızlığın ötesinde şuursuzluk olarak vasıflandırdığını" söylemişti. Alatlı bugün, tedavi gördüğü Bağcılar Medipol Mega Hastanesi’nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Vefat haberini Bakan Koca duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazar Alev Alatlı’nın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakan Koca, “Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, 'Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz' demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Alatlı, yarın öğle namazında Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mihrişah Valide Sultan Türbe Haziresine defnedilecek.

Barış için akademisyenler bildirisine imza atan Chomsky'ye "yeni sol artığı bir Yahudi ve anarşist solcu" demişti

Alatlı, Güneydoğu'daki operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarının sona erdirilmesi talebiyle yayımlanan Barış için akademisyenler -Bu suça ortak olmayacağız- bildirisine imza atan Prof. Noam Chomsky için ağır ifadeler kullanmış, "Chomsky bir kere 87 yaşında bir adam. Amerikan solundan yetişmiş new left (yeni sol) artığı bir Yahudi ve anarşist solculardandır" demiş, "Dil bilimci diyorlar, doğru ama İbranice'dir alanı. Öyle cihanşümul bir dil bilimci filan da değildir" ifadesini kullanmıştı.

"Dünya beşten büyüktür diyebilen delikanlı" ve "Hillary Clinton, Fethullah Gülen'in kalem arkadaşı" ifadeleri

Alatlı, 2016 yılında katıldığı bir programda, Erdoğan'ın sık sık söylediği "Dünya beşten büyüktür" sözüne atıf yaparak, "Dünya beşten büyüktür diyebilecek delikanlı bir sese ihtiyacımız vardı. Bunu bulduk, ama desteklemiyoruz. Biz Müslümanlığı da anlatamadık" diye konuşmuştu.

Aynı yıl Alatlı, Donald Trump'ın 289 delegeye ulaşarak ABD Başkanı seçilmesiyle ilgili olarak "Gülen'in, Hillary'nin 'kalem arkadaşı' olduğu iddialarını hatırlayın. 'The National Interest'in, neo-con'ların yayın organı olduğu doğrudur ama bir diğer saygın derginin, 'USA Today'in, 2015'de yaptığı bir araştırmanın, hem Obama hem de Hillary'nin Gülen müritlerinden seçim bağışı adı altında yüz binlerce dolar aldığını doğruladığı da doğrudur. Sanılmasın ki, bu bağışlar alınırken, Gülen'in nemenem biri olduğu bilinmiyordu" iddiasında bulunmuştu.

"Erdoğan'ı eleştiren aydınlar ergen ve atarlıdır"

Alatlı, Erdoğan'ı eleştiren kişilere ilişkin olarak, "En mutsuz zamanımdayım türü yaklaşımları yakıştırmıyorum. Geline oyna demişler, yerim dar demiş. Bugünkü Türkiye’den mutsuz olan ve Erdoğan’ı eleştiren aydınlar atarlı ve ergendir. Durup dururken atar yapıyorsunuz" demişti.

"Açlık, Türkiye'nin bugünkü koşullarında inandırıcı gelmiyor, Türkiye'nin karnı doydu" sözleri

Yazar Alev Alatlı, "Siyasi bir söylem olarak açlık Türkiye'nin bugünkü koşullarında inandırıcı gelmiyor" demiş, "O yoksul Türkiye'den bugünlere geldik, çok şükür. Hızlı bir ekonomik dönüşüm yaşadık. O kadar hızlı olması da beni korkutuyor. Talepler arttı, kıymet bilinmiyor. Zenginlik ve fakirlik hep vardı ama zenginle fakir arasındaki uçurum bu kadar derin değildi. Zenginler varlıklarını teşhir etmezlerdi. Örneğin, biz dışarıda ekmek bile yemezdik, insanların canı ister diye. Şimdi sergiliyorlar zenginliklerini. Bir de tabii koşullar da eskisi gibi değil. Türkiye'nin karnı doydu. Tokuz, çok şükür" ifadelerini kullanmıştı.

"Erdoğan'ın duyarsızlıkla suçlanması acımasızlığın ötesinde şuursuzluk"

Alatlı, son olarak geçen yıl verdiği bir demeçte, "Birlikte geçirdiğimiz şu 20 yıl zarfında Cumhurbaşkanımızın gözyaşlarına hiç şahit olmamışız, Aylan bebeği, Esma'yı birlikte yaşamamışız gibi onun duyarsızlıkla, boşvericilikle suçlanmasını acımasızlığın ötesinde şuursuzluk olarak vasıflandırıyorum" demişti.

Alev Alatlı kimdir?

Türk yazar, akademisyen ve ekonomist Alev Alatlı, 16 Eylül 1944 yılında İzmir'de doğdu. 

Liseyi, babası Ertuğrul Alatlı'nın askerî ataşe olarak görev yaptığı Tokyo’da okudu. Ekonomi ve İstatistik lisansını ODTÜ'den, Ekonomi ve Ekonometri yüksek lisansını "Fulbright" bursu ile gittiği Vanderbilt Üniversitesi'nden aldı.

Daha sonra felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora programına New Hampshire'daki Dartmouth Üniversitesi'nde başladı. İlahiyat konusunda düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaştı fakat doktora derecesini alamadan 1974’te Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifi'nde başkan yardımcısı olarak görev aldı.

1986 yılında Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırıldı.  Aydınlanma Değil, Merhamet! adlı romanıyla ise 2006 yılında Moskova'da "Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü'nü kazandı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 10 Aralık 2012 tarihli toplantısında, yazar Alatlı'ya "Fahri Doktora" unvanı verilmesine karar verildi; unvan, 25 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle takdim edildi.

Alev Alatlı, Edebiyat alanında 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne lâyık görüldü.

Erdoğan, Putin'e Alatlı'nın kitabını hediye etmişti

19 Kasım 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Alev Alatlı'nın "Dünya Nöbeti - Gogol'un İzinde 2. Kitap" adlı eserinin Rusçasını hediye etti.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yaptı. 2017 yılı itibariyle de Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürmekteydi.

Alev Alatlı, 2018 yılında Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinin ardından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na üye olarak atandı. Kurulda ayrıca Orhan Gencebay, Murat Bardakçı, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Ümit Meriç gibi isimler yer aldı.