Ekonomi

Yaz tatili bu yıl da cep yakacak: Erken rezervasyon fiyatlarında rekor artış

Yaz tatilinde erken rezervasyon fiyatları, geçen yıla göre yüzde 50-100 arttı

02 Şubat 2024 09:09

Bu yıl da yaz tatili fiyatları vatandaşı zorlayacak. Kasım ayında başlayan erken rezervasyon kampanyalarından yararlanmak isteyen tüketiciler, geçen sezona göre en az yüzde 50, en çok ise yüzde 100’ü aşan fiyat artışlarıyla karşılaşıyor.

5 gece 6 gün için 2 kişilik tatilin bedeli ‘her şey dahil’ tesislerde 40 bin lira ile 180 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyat skalası içinde orta ve üst segmentteki pek çok otel grubu yer alıyor. Aynı dönem için 200 bin lira ile 500 bin lira arasında da otel seçenekleri bulunuyor. Ancak bu oteller genellikle daha özel donatılarla ve tesis içerisindeki özel konaklama alanlarıyla hizmet veriyor.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, en uygun fiyatlı tatil, yazlık beldeler içinde Antalya’da Alanya ve Side’de karşımıza çıkıyor. Tesisin denize uzaklığı, kendi plajı olmaması, konaklama imkanı içinde bulunmayan yeme-içme ve donatı imkanları fiyatı düşüren temel etkenler oluyor. Bu açıdan sadece oda ve oda kahvaltı seçeneklerini içeren 5 günlük 2 kişilik tatil imkanı ise 12 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. Bodrum’da ise Gümbet, Bitez ve Ortakent’te aynı dönem için oda kahvaltı seçeneğiyle tatil 25 bin liradan başlıyor.

Muğla Marmaris İçmeler, Aydın Kuşadası/Altınkum, Burhaniye/Akçay Balıkesir, Ilıca-Ildır İzmir, Çanakkale gibi uygun fiyatlı tatil bölgeleri de var. Bu bölgelerde fiyatlar diğer tatil destinasyonlarına göre daha ucuz görünse de aynı zamanda en çok zam yapılan bölgeler. Neredekal.com’un CEO’su Gökhan Sivrikaya, geçen yıldan bu yıla göre en çok oda fiyatı artışının yüzde 132 ile İzmir’de ardından yüzde 122 ile Çanakkale’de yaşandığını gözlemlediklerini söyledi. Sivrikaya, “Muğla’da gecelik oda fiyatı artışı yüzde 86 olurken, Antalya’da yüzde 80, Mersin’de yüzde 90, Balıkesir’de yüzde 89 olarak gerçekleştiğini gözlemledik. Enflasyonun etkisiyle artan maliyetlerin oda fiyatları üzerinde de baskı kurduğunu görüyoruz. Bu durum, sezon, kategori ya da tema fark etmeden Türkiye’nin her tüm bölgelerinde otellerin oda fiyatlarına yansıyor” dedi.

Yaz sezonu için son yıllarda tüketiciler seyahat acentelerinin erken rezervasyon uygulamalarından daha fazla faydalanmaya başladı. Jolly Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Burçin Baysak, rezervasyon yoğunluğunun arttığına dikkat çekerken, tesislerdeki fiyat artışlarının ise yüzde 60-80 arasında seyrettiğini dile getirdi.