Yaşam

Yaz aylarında rahat uyumanın yolları

Türkiye'nin Afrika sıcaklarının etkisi altına girmesiyle artan nem oranı uyku uyumayı zorlaştırıyor

22 Haziran 2016 15:13

Türkiye'nin Afrika sıcaklarının etkisi altına girmesiyle artan nem oranı uyku uyumayı zorlaştırıyor. Uzmanlar rahat ve kaliteli bir uyku için bazı önerilerde bulundu.

Karar gazetesinin rahat uyku ile ilgili derlemesi şöyle:

1. Yatak odanızı oturma odası gibi kullanmayın: Bazılarımızın yatakta yemek yeme, televizyon seyretme gibi alışkanlıkları vardır. Ancak, yatak sadece uyumak için kullanılmalıdır. Yatmadan önce zihni yormayan kitaplar okunabilir.

2. Yalıtım yaptırın: Isı yalıtımlı mekânlar kışın sıcak, yazınsa serin olur. Yalıtımla soğutma cihazlarının harcadığı enerji de yüzde 50 azalıyor.

3. Gürültü: Sokak gürültüsünü engellemek, sesli cihazları yatak odasından çıkarmak, çare olabilir.

4. Işık ve elektrikli cihazlar: Yatmadan hepsini kapatın, perdeleri çekin. Işık uykuya mani olur. Elektronik cihazlar, hatta gece lambası dahi sıcaklığı arttırır.

5. Ilık süt: Serotonin, tripofan ve melatonin yönünden zengin bazı besinler uyumanıza yardımcı olur; ılık süt bunların başında gelir.

6. Sigara, çay ve kahve: Spor yapın (ama yatmadan iki saat önce değil). Dengeli beslenin. Sigarayı bırakın. Çay ve kahveyi azaltın.

7. Klima edinin: Uygun büyüklük ve güçte klima satın alın. Klimayı dış ortamdaki sıcaklığın en fazla 5-6 derece altına göre ayarlayın.

8. Cep telefonu: Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre yatak odasında cep telefonu çalması, kaliteli uykudan ortalama 50 dakika çalıyor.

9. Alkollü içkiler: Yatmaya yakın alkollü içkiden kaçının.

10. Yastık: Yatağa yattığınızda boynunuzu da destekleyen bir yastık kullanın. Mümkünse elinizin ve kolunuzun üzerine yatarak uyumayın. Yüzüstü baş yana dönmüş uyumaktan da kaçının.

11. Su gibisi yok: Terleme, su ve elektrolit kaybına yol açar. Sıcakta serinlemek için bol su için. Günlük ihtiyaç 1.5 litre.

12. Uyku saatleri: Uyku saatlerimizi ve süresini bilmek ve bunlara uygun saatlerde yatıp kalkmak, sağlıklı bir uykunun ilk şartıdır.

13. Büyük yatak: Uzmanlara göre yatak en az 180x240 cm boyutlarında olmalı.

14. Duş alın: Yatmadan önce (en fazla 37 derecede) alınacak ılık bir duş uyumaya yardım eder. Duştan sonra saçınızı ıslak bırakmak da faydalı olacaktır.

15. Stresten kaçın: Gece yatarken, ertesi gün yapılacak işleri düşünmeyin. Sorunlarınız olsa bile bunları gece fazla kurcalamayın.

16. Erken ve düzenli yatın: Aslında en büyük sorunlardan birisi de bu. Düzenli uykuyla uyku probleminin üstesinden gelinebilir.