T24- Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları mevsimlere göre değişiyor. Yaz aylarında eğlence hayatındaki canlılık ve artan alkol tüketimi özellikle mide sorunlarında artışa neden oluyor.
Uzmanlara göre, yaz aylarında kronik mide hastalıklarının sıklığında artış olmuyor. Aksine, mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerinin sıklığında azalma görülüyor.
Ancak yaz mevsiminde beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, eğlence yaşamı nedeniyle artan alkol kullanımı, bazı mide sorunlarının artışına neden oluyor.
Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili alışkanlıkların mevsimlere göre değişmesine dikkat çekerek yaz aylarında mide sorunlarının yaşanmaması ve sağlıklı kalmak için şu önerilerde bulunuyor:
"Yaz sıcaklarında bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerin susuz kalmaması ve sıcaktan korunması gerekir. Aşırı sıcaklarda bedensel aktivite ile çalışmak zorunda kalanların sıvı ve elektrolitler yönünden sebze, meyve ağırlıklı beslenmeleri ve susuz kalmamaları çok önemlidir. Yaz döneminde ortaya çıkan mide rahatsızlıkları, alışkanlıkların mevsime göre değişmesinden kaynaklanır.
DENGESİZ DİYETLER MİDEYİ BOZABİLİR
Tatil öncesi yaza daha formda ve kilo vermiş olarak girme kaygısı ile yapılan dengesiz diyetler sonucu; hazımsızlık, ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklar ortaya çıkar. Yazın geç saatlere kadar ayakta kalma ve uyku saatlerinin değişmesi, gece geç saatlerde yeme yemek alışkanlıklarını da beraberinde getirir. Uyumadan çok kısa bir süre önce yenen yemekler; hazımsızlık ve reflüye neden olur. Artan hava sıcakları nedeniyle sıvı alım ihtiyacının artması ile vücudu serinlettiği düşünülen gazlı ve buzlu içeceklerin kontrolsüz tüketimi; hazımsızlık, gastrit, reflü gibi şikayetlere yol açar. Alkol alma alışkanlıkları da yaz tatili ile birlikte değişir. Tatilde alkol tüketiminin artması reflü, ülser, gastrit gibi hastalıklara zemin hazırlar. Yaz sıcakları nedeniyle uygun koşullarda saklanmayan besinlerin daha kolay bozulması ve bunlara bağlı gıda zehirlenmeleri ile ishal ve hazımsızlık gibi sorunlar da daha sık görülür.
ALKOL MİKTARINA DİKKAT!
Yaz aylarına özgü ortaya çıkan mide rahatsızlıklarına karşı mide koruyucu önlemler alınması gerekir. Ancak bu önlemler sadece mevsimsel değil, kişilerin mide sağlığı için ömür boyu uyması gereken genel kurallardır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralamak mümkün.
•Bilinçsiz ve dengesiz beslenerek diyet yapmayın, tek yönlü beslenmeyin, yaz aylarında beslenmenizde sebze ve meyve ağırlığını artırabilirsiniz, susuz kalmayın. Diyetisyeninizin önerilerine uyun.
• Az az, sık sık ve iyi çiğneyerek yemek yiyin. Yemek yediğiniz zaman midenizi tam olarak doldurmayın. Sofradan tam olarak doymadan kalkın. ‘Doydum, daha fazla yiyemeyeceğim’ diyorsanız, midenize fazla yük yüklemişsiniz demektir. Yatmadan önce yemek yemeyin.
• Sigara içmeyin, tatilde alkol miktarını artırmayın ve minimum düzeyde tüketin.
• Aşırı soğuk, aşırı sıcak, aşırı baharatlı, aşırı yağlı, aşırı salçalı yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
• Genel temizlik ve hijyen kurallarına uyun.
• Kronik rahatsızlıklarınız varsa özel diyetinizi ihmal etmeyin ve ilaçlarınızı düzenli olarak alın.
• Stres ile başa çıkma yollarını deneyin, düzenli bedensel aktivite yapın, gerektiği kadar dinlenin."