Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden sokakta yaşayan hayvanlar hakkında açıklama: Eski dönemden 3 kat fazla kısırlaştırma yaptık

11 Aralık 2023 17:23

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), sosyal medya platformu X üzerinden belediyenin yaptığı kısırlaştırma faaliyeti hakkında açıklama yaptı. "Bazı sosyal medya hesaplarından yapılan ve manipülasyon içeren paylaşımlar" sebebiyle açıklama yapıldığı belirtilen paylaşımda, "Her geçen gün sayısı artmakla birlikte 4,5 yılda 79 bin 714 sokak hayvanına kısırlaştırma işlemi uygulanmıştır. Eski dönemden yaklaşık 3 kat fazla kısırlaştırma yapılmıştır. İlçe Belediyelerinin uygulamaları ile toplam sayı 100 binin üzerine çıkmıştır. Bu oranların dışında yer alan tüm paylaşım ve haberler gerçek dışıdır" ifadeleri kullanıldı.

ABB, sosyal medyada sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılmasına ilişkin veriler paylaştı.

Belediyeden yapılan açıklama şöyle:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi, Özel Hayvan Hastaneleri Derneği (OHHAD) ile imzalanan iş birliği protokolü doğrultusunda Başkent genelinde hizmet veren 13 özel hayvan hastanesiyle birlikte Türkiye’nin en kapsamlı kısırlaştırma çalışmasını yapmıştır. Bu proje, Türkiye’de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmiştir. İhaleyi alan firma bir yıl sonra ekonomik krizden dolayı zarar ettiği gerekçesiyle sözleşmeden tek taraflı çekilmiştir. Bu konuda yeni ihale çalışmalarına 1 Kasım 2023 tarihinde başlanmış olup 5 Ocak 2024 tarihinde ihalesi yapılacaktır. Bu süreçte Belediye ekiplerimizin çalışması aralıksız olarak devam etmektedir.

Her geçen gün sayısı artmakla birlikte 4,5 yılda 79 bin 714 sokak hayvanına kısırlaştırma işlemi uygulanmıştır. Eski dönemden yaklaşık 3 kat fazla kısırlaştırma yapılmıştır. İlçe Belediyelerinin uygulamaları ile toplam sayı 100 binin üzerine çıkmıştır.

Bu oranların dışında yer alan tüm paylaşım ve haberler gerçek dışıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Yavaş, "Kısırlaştırma çözüm değil" demişti

Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iki gün önce Keçiören'de Tunahan Yılmaz adlı çocuğun sokakta yaşayan köpeklerin saldırısı sonucu ağır yaralanmasına ilişkin soru üzerine, Avrupa'da hiçbir ülkede sokakta sahipsiz hayvan görmediğini söylemişti. Yavaş, sahipsiz köpeklerle ilgili hayvanseverlerin de sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "Destek oluruz, sahiplensinler. Sahipsiz hayvan olmaz. Biz göreve gelince bir yılda 80 bin kısırlaştırma yaptık ancak bu çözüm değil" demişti.

TIKLAYIN - Mansur Yavaş'tan sokak köpekleri açıklaması: Hayvanseverler de elini taşın altına koysun, sahiplensinler; popülasyon çok arttı