Gündem

Yaşlıların dövülmesiyle gündeme gelen bakımevinin kurucusu Türk Metal Sen'in eski yöneticisinin eşi çıktı

71 yaşındaki ampute Avni Kılıçaslan’ın kötü muamele gördüğü iddiasıyla gündeme gelen İstanbul-Çerkezköy’de Özel Trakya Bakım Merkezi mercek altında…

27 Şubat 2024 14:35

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın izniyle hizmet veren özel Trakya Bakım Merkezi'nde yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren ampute Avni Kılıçaslan’ın dövülerek bitkisel hayata sokulması iddiasıyla gündeme gelen bakımevinin kurucusu Türk Metal Sen'in eski yöneticisinin eşi çıktı

Tekirdağ-Çerkezköy'de hizmet veren Özel Trakya Bakım Merkezi’nde yaşlılar sistematik şiddet gördüğü iddiasıyla gündeme gelen bakımevinin binası Türk Metal Sen’e ait. Bakımevinin kurucusu da eski Türk Metal-Sen Çerkezköy Şube Sekreteri Melek Tarak’ın eşi Selami Tarak.

2017'de hizmete giren yaşlı bakımevi için dönemin Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak "Bu binamız beş yıldızlı bir otel gibi içinde saunası, hamamı, konferans solonu, yemekhanesi, kitaplığı,  dinlenme yerleri, TV odası, kafetaryası, yatak odaları, havuzu, müdür ve personel odaları olmak üzere her şeyi  dört dörtlük bir yapıdır. Bir süre önce huzur evi olarak işletmeciliğini alan firma işletemediği için burası boş duruyordu. İki ay önce Trakya Bakım Merkezi'ne kiraladık. Şu anda Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veriyor" demişti.

6 Şubat 2024'te Trakya Bakım Merkezi'nde kalan 71 yaşındaki Avni Alparslan'ın uğradığı şiddet sonucu yaralandığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan yaşlı adam hâlâ yoğun bakımda.

Şiddet iddiasıyla gözaltına alınan bakıcı Murat Saraçoğlu 11 Şubat'ta bitkisel hayatta olan Avni Kılıçaslan’ı ‘Kasten yaralama’ suçlamasıyla tutuklandı.

Aynı bakım evinde hemşire olan Mehmet Can Bayraktar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Yaşlı bakım merkezi şimdi mercek altında

Marmara Haber’in gündeme getirdiği yaşlı bakım merkeziyle ilgili iddialar çarpıcı. Bakımevinde son 2 yılda ‘düşme’ vakası olarak Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne çok sayıda yaşlı getirildi. Çok sayıda yaşlı yakınının şikayetine konu olan bakımevi ile ilgili yaşlıların yakınlarının görüşmelerde yalnız bırakılmadığı, bakımevi personelinin sürekli refakat ettiği, yaşlılara görevler verildiği, yapılmadığında da cezalandırıldıkları iddialar arasında.

Bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Avni Kılıçaslan’ın kızının verdiği bilgiye göre babası hastaneye getirildiğinde başında 1,5 ay öncesinde oluşmuş izler olduğu tespit edildi.

Ceza iddialarıyla ilgili Avni Kılıçaslan’ın yakınları “Kendisine çiçek bakımı için bir alan verilmiş, eğer kuruyan çiçek olursa hakaret edip, tokat atıyorlarmış” bilgisini paylaştı.

Olayla ilgili görüntüleri izleyen kurum müdürünün ihmali var mı? 

Olayı, sabah öğrendiğini savunan kurum müdürü ve aynı zamanda psikolog olan F.A, polis ifadesinde merkezde daha önce 'darp' vakasının yaşanmadığını iddia etti.

Bakıcı Murat Saraçoğlu ve hemşire Mehmet Can Bayraktar’ın Avni Kılıçaslan’ın hastaneye götürülmesi konusunda ‘ihmali’ olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyledi. Ancak şüphelilerin ifadelerinin alınmadan işten çıkarılması soru işareti yarattı.

Şiddet iddiaları TBMM gündeminde 

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

Önergede "Bakımevinde Kılıçaslan’ın yaşadığı darp ve eziyet olayının benzerlerinin, defalarca kez yaşandığı, son iki yıl içerisinde bakımevinde kalanların düşme şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı, Hastane Başhekiminin durumdan şüphelenerek suç duyurusu hazırlığında olduğu tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır. Son 1 yıldır Bakımevi’nde askeri bir sistem uygulandığı, yaşlıların sabahları içtimaya kaldırıldığı, çöp toplamak, çiçek sulamak gibi görevler verilen yaşlıların, görevlerini yerine getirmemesi halinde cezalandırıldığı iddia edilmektedir. Ayrıca, yakınları Bakımevinde kalanların şikayetlerinin de Bakımevi Yönetimi tarafından sümenaltı edildiği ifade edilmektedir" denildi. 

Söz konusu bakımevinde hasta ve yakınlarının iletişim kurabileceği kurumsal bir telefon olmadığına da dikkat çekilen önergede şu sorular soruldu.

1- Kamera kayıtlarında bakımevi çalışanı iki kişinin birlikte hareket ettikleri görülmesine, tanık ifadelerinde de iki çalışanın Avni Kılıçaslan’ı darp ettiği ifade edilmesine rağmen  sadece M.S.’nin tutuklanıp M.C.B. ise adli kontrolle serbest bırakılmasının gerekçesi nedir?

2- Yaşanan olayda ve kurumla ilgili pek çok şikayette adı geçen Trakya Bakım Merkezi Sorumlu Müdürü F.A’nin  olayın üzerini örtmeye çalıştığı iddiası tarafımıza gelen bilgiler arasındadır. Olayın olduğu gecenin sabahında görüntüleri izleyen F. A.’nın, Kılıçaslan’ın hastaneye kaldırılmasının ardından sanıkları kolluk kuvvetlerine teslim etmek yerine, kurumla ilişkisini keserek bir zanlının kaçarak kayıplara karışmasını sağladığı iddia edilmektedir. Kaldı ki; F.A kendi ifadesinde de olayın gerçekleştiği 6 Şubat tarihinden 2 gün sonra ancak savcılığa gittiğini belirtmektedir. Kurum Müdürü F. A zanlıları kolluk kuvvetlerine teslime etmek yerine işlerine son vermeyi neden tercih etmiştir? Yaşanan olaya ilişkin ihbarda bulunma yükümlülüğünü neden yerine getirmemiştir?  F.A hakkındaki iddialar araştırılmış mıdır?

3- Söz konusu bakımevinde daha önce de benzer olayların yaşandığı ancak üzerinin örtüldüğü iddialarına ilişkin başlatılmış bir soruşturma var mıdır? 

4- Söz konusu bakımevinden bugüne dek, kaç yaşlı, düşme ya da benzeri iddialar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştır? Pek çok kez “düşme” iddiasıyla hastaneye başvurulmasından şüphelenen ve suç duyurusu hazırlığı yapan Hastane Başhekiminin ifadesine başvurulmuş mudur?

5- Bakanlığınız kurum sahibi, yöneticiler ve sorumlular hakkında bir suç duyurusunda bulunmuş mudur?

6-Kurum müdürü F.A., hakkındaki iddialar açığa kavuşturulana dek görevden alınmış mıdır? 

7- Söz konusu bakımevinin denetimi en son ne zaman yapılmıştır? Denetim bulguları nelerdir?

8-Kılıçaslan’ın darp edilmesinin ardından Bakanlığınıza bağlı kurumlara pek çok ihbarda bulunulduğu ancak Bakanlığın harekete geçmediği iddiası doğru mudur?

9-Bakanlığınız davaya müdahil olacak mıdır?

10-Yaşanan darp olayının ardından Bakımevinde kalan diğer yaşlıların yaşadığı travma için herhangi bir destek çalışmanız olmuş mudur?  

11-Bakanlığınızın sorumluluğu altında bulunan tüm yaşlı, engelli ve çocuk bakımevlerinde, hizmetten faydalanan kişi veya yakınlarının onayı alınarak, yaşlıların bulunduğu tüm alanlarda kaydı emniyette bulunacak ve adli durumlarda bakılabilecek güvenlik kamerası uygulama şartının getirilmesi ve benzer tedbirler için herhangi bir çalışmanız var mıdır?