Gündem

Yaşayan Diller Enstitüsü için kapatma kararı alındı

Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü için üniversite senatosu kapatma kararı aldı. Karar onay için YÖK'e gönderildi

15 Ağustos 2019 13:45

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde çözüm süreci döneminde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü için üniversite senatosu kapatma kararı aldı. 2009 yılında eğitime başlayan enstitüde sonraki yıllarda Süryanice ve Arapça yüksek lisans dalları açıldı. Enstitüde zaman içerisinde Kürtçe geri planda kalırken Arapça popüler hale geldi. Üniversite senatosu son toplantıda Enstitü’nün kapatılması kararı aldı ve karar YÖK’e gönderildi.

Gazete Duvar'ın haberine göre ilk yıllarda Kürt Dili ve Kültürü Anabilim dalı bulunan enstitüye daha sonra Süryani Dili ve Kültürü ile Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalları da eklendi. Estitüde bugüne kadar 70’i tezli, 699’u ise tezsiz yüksek lisans çalışması yapıldı. 

Senatoda yapılan oylama ile , 17 kabul ve 7 ret oyu ile ‘Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı alındı. Karar YÖK’e gönderildi ve onaylandığı taktirde enstitü kapanacak. 2019-2020 yılı için öğrenci alma duyurusu yapan enstitünün akibeti şimdilik belirsiz.