Çevre

Yaşam hakkı savunucuları: Hayvanları ölüme gönderecek hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz

Fotoğraf: Esra Özalp

15 Ocak 2024 16:20

T24 Haber Merkezi

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanlar için İzmir'de eylem düzenledi. Aktivistler, yaptıkları basın açıklamasında, "Yaşatmak mümkün ve tüm sorunların sebebi insanlar iken, hayvanları ölüme gönderecek hiçbir seçeneğin hayvan hakları savunucuları olarak bizler veya toplum tarafından kabul edilmeyeceğini tekrar ediyoruz" ifadelerini kullandı, yetkililere taleplerini sıraladı.

Hayvan hakları savunucuları, İzmir, Alsancak'ta eylem düzenledi, basın açıklaması yayınladı. Savunucular, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinin korunmasını ve uygulanmasını, hayvanların aşılanıp kısırlaştırılıp tedavi edilerek beslenmelerini, barınmalarını, hayvan üretiminin yasaklanmasını, hayvana yönelik şiddet eylemlerine getirilen hapis cezalarının artırılmasını, hayvanlara şiddet eylemlerinde bulunan belediye çalışanlarının yargılanmalarının önünün açılmasını talep etti.

Fotoğraf: Esra Özalp

"İtlaf ve uyutma adı altında toplu katliamlar tartışmaya açılıyor"

Hak savunucularının yayınladığı basın açıklamasının tam metni şöyle:

"Sokakta yaşayan hayvanların “itlaf” ve “uyutma” adı altında toplu katliamlarının tartışmaya açıldığı günlerden geçerken, her gün bir belediyenin hayvan katliamına, eziyetine, şiddetine tanık olmaya devam ediyoruz.

Konya’da başına kürekle vurularak öldürülen köpeğin görüntüsü hala zihnimizdeyken, Düzce’de hayvanların toplandığı alanda ölü ve hasta yavru köpeklerin bulunduğu, Fatsa’da bir belediye çalışanının bir köpeğin boğazına ip bağlanarak yerden yere vurduğu görüntüler sadece son birkaç gün içinde tanık olduğumuz vakalardan oldu. Hayvan üretimi yasaklanmaz ve denetlenmezken, belediyeler tarafından kısırlaştırma yapmak yerine hayvanlar dağ başlarına, çöplüklere, otoban kenarlarına atılarak daha da çoğalmaya, sefalet içinde yaşamaya ve ölüme mahkûm edilirken; doğmak dışında hiçbir suçu olmayan hayvanların başıboş diye yaftalandığını, düşman ilan edildiğini, nefret dilinin en çok bizzat geldiğimiz durumun en büyük sebebi olan yetkililer tarafından körüklendiğini görmekteyiz.

Türkiye, sokakta yaşayan hayvanlara yemek ve su verilen, kışın onlara barınacak yerler yapan, hayvana şiddet vakalarının büyük bir tepkiyle karşılandığı bir kültüre sahiptir. Sokakta yaşayan hayvanların sorumlular tarafından yük olarak görüldüğü dönemlerde hayvanlar toplu katliam yoluyla defalarca yok edilmeye çalışılmış, bu dönem hayvanların şehir dışlarına atılmalarıyla devam etmiş ancak bu durum hiçbir zaman çözüm olmamıştır.

"Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uygulanmalı"

Günümüzde de toplumun katliamı veya zulmü çözüm olarak kabul etmesi, tepki göstermemesi mümkün değildir. Doğal yaşam alanı adı altındaki toplama kamplarında neler yaşandığını Konya örneğinden gördüğümüz üzere, sokakta yaşayan hayvanların aşılanıp, kısırlaştırıp, tedavi edilerek sokaklarda, gözümüzün önünde yaşamaya devam etmesini istiyoruz. Hayvanlara yüklenmeye çalışılan ancak belediyelerin sorumluluktan kaçmasından kaynaklanan sorunların tek çözümü, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinin kaldırılması yerine bu maddenin uygulanmasından geçmektedir. Uygulanmamış olan bir kanun maddesinin kaldırılması halinde sorunlara çözüm bulunabileceği iddiası ne gerçekçi ne de mantıklıdır.

"Hayvan üretimi yasaklanmalı"

Hatırlatmak isteriz ki 2019 yılında hazırlanan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu’nda da tek etkili yöntemin kısırlaştırma olduğu vurgulanmış ve kabul edilmiştir. Hayvan hakları savunucuları olarak Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinin korunmasını ve uygulanmasını, hayvanların aşılanıp kısırlaştırılıp tedavi edilerek sokaklarda onların da açlıkla barınacak yer bulmakla mücadele etmeyecekleri bir sayıda kalacakları şekilde yaşamaya devam etmelerini, hayvan üretiminin yasaklanmasını, hayvana yönelik şiddet eylemlerine getirilen hapis cezalarının artırılmasını, bu eylemlerde bulunan belediye çalışanlarının yargılanmalarının önünün açılmasını talep ediyoruz.

Yaşatmak mümkün ve tüm sorunların sebebi insanlar iken, hayvanları ölüme gönderecek hiçbir seçeneğin hayvan hakları savunucuları olarak bizler veya toplum tarafından kabul edilmeyeceğini tekrar ediyoruz.

Birlikte bir yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz. Sokaktaki canlarımızın katledilmesine karşı taleplerimiz:

-Katletme politikasına karşı KISIRLAŞTIRMA politikasının öncelenmesi
-Barınaktaki hayvanların ilk Eeden tedavi edilmesi ve sokağa geri salınması.
-Sokakta yaşayan hayvanlar için yaşam alanları yaratılması
-Hayvan dostu parklar oluşturulması
-Hayvan dostları ile birlikte besleme noktaları oluşturulması ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması
-İlçe belediyelerin bünyesindeki 153 hattının 7/24 çalışması, Ambulans sayısını artırılması.

#KısırlaştırAşılatYerindeYaşat #Madde6yaDokunma #KöpeklerMahalleSakinidir #BarınaklarÖlümKampıdır #SokakHayvanlarıSahipsizDeğil

-Yaşam Hakkı Savunucuları"