Ekonomi

YASAD Başkanı Kamalı: 2021'de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti

Kamalı, bu sayının önümüzdeki dönemde 100 bin seviyesine kadar çıkabileceğini belirtti

28 Kasım 2022 09:53

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, 2021’de 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini belirtirken bu sayının önümüzdeki dönemde 100 bine kadar çıkabileceğine dikkat çekti.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Kamalı, 2021’de 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini ve bu sayının 100 bine çıkabileceğini söyledi. Kamalı, “Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” dedi.

Gönül Kamalı, artan beyin göçü konusunda düşük maaş ve uzun çalışma saatlerine dikkat çekerken diğer etkenleri ise şu şekilde sıraladı: Uzakta çalışılabildiğinden ötürü şirket bağlılığı zayıf kalıyor, artan çalışma saatleri ve iyi fırsatlar yazılımcının başka işe geçmesiyle sonuçlanıyor.

İş gücü azaldı

Kamalı, "Böylece geride kalanların üzerinde de büyük bir çalışma baskısı oluşuyor. Bir yazılımcıdan memnunsanız o kişinin arkadaşlarından da CV istenir işe alımın yüzde 30’u tanıdık üzerinden olur. Bu nedenle bir kişinin işten çıkması bir yıl içinde 5 kişinin daha işi bırakması anlamına geliyor" diye konuştu.

Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti. Öte yandan belirli tematik alanlarda da çok ciddi açıkların olduğunu ve söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de bu durumdan yüzde 50 civarında etkilendiğini söyledi.

DÜZELTME METNİ: 28.11.2022 tarihli https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan "YASAD Başkanı Kamalı: 2021'de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti" başlıklı haberinde "...2021 yılında Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği... Kamalı, Türkiye'deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10'dan fazla azaldığını belirtildiği" ifadeleriyle iş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı ancak haber kaynağında ve verilerde herhangi bir bilimsel bir dayanak olmadığı, dayanaktan yoksun veriler ile kamuoyunu yanlı bir şekilde yönlendirdiği tespit edilmiştir. Verilerin doğru yorumlanması için gerekli teknik bilgiler ve haberdeki hatalara ilişkin düzeltmeler aşağıda yer almaktadır.

"https://t24.com.tr/ internet sitesinde 28.11.2022 tarihinde yayınlanan "YASAD Başkanı Kamalı: 2021'de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti" başlıklı haberde Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül KAMALI'nın ifadelerine yer verilerek "2021 yılında Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği" iddia edilmiştir. Ancak Türkiye'nin 2021 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş gücü verileri incelendiğinde NACE Rev.2 sınıflandırmasına göre tüm sektörlerde çalışan yazılımcı sayısının bir önceki yıla göre %17,8 artış gösterdiği görülmektedir. İlgili haberde "Şirketler büyürken iş gücünü kaybediyor" başlığı altında "Kamalı, Türkiye'deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10'dan fazla azaldığını belirtti" ifadesi yer almaktadır. Avrupa Birliği Resmi İstatistik Ofisi verilerine göre 2021 yılında AB'ye üye 27 ülkenin Bilgi ve İletişim sektöründe istihdam ortalama %7,5 artarken nitelikli insan kaynağının da arttığı gözlenmektedir. Uluslararası standartlara (ISCO-08) göre yazılımcıları da kapsayan, üst düzey beceri seviyesine sahip profesyonel meslek mensuplarının sayısı 2021 yılında %17,7 artış göstermektedir. Ayrıca, Türkiye'de Bilgi ve İletişim sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı aynı dönemde %11,3 artmıştır.

İstihdamda gözlenen bu büyümeye ek olarak, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı Sektör Bilançoları raporuna göre Bilgi ve İletişim sektörünün net kârı 2021 yılında önceki yıla göre %63,8 artmıştır."

Kaynağı olmayan verilerin kullanılması, hiçbir objektif veriye dayanmayan ve istatistiki verilerden uzak ifadeler kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Bu bağlamda bahsi geçen ifadelerin bilimsel dayanağının olması büyük önem arz etmektedir.

Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir."