Gündem

Yargıtay Selçuk Mızraklı'ya verilen hapis cezasını bozdu; tahliye talebini reddetti

"Selçuk Mızraklı duruşmada hazır edilerek yeniden yargılanacak"

06 Aralık 2022 21:52

T24/ANKARA

Yargıtay, İçişleri Bakanlığınca 2019’da görevden alınan ve yerine kayyım atanan eski Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya “örgüt üyeliği” suçundan verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasını bozdu. Eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile ceza verildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, Mızraklı’nın tahliyesine ilişkin talebi ise reddetti.

Yetersiz gerekçe ile mahkumiyet kuruldu

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, serbest bırakılan itirafçı Hicran Berna Ayverdi'nin verdiği ifade doğrultusunda tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’yı “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davada 9 yıl 4 ay 15 gün hapse mahkum etmişti. Karara yapılan itiraz istinaf mahkemesince reddedilmişti. Temyiz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Mızraklı hakkındaki mahkumiyet kararını bozdu. Karara ilişkin bir açıklama yapan Mızraklı’nın avukatı, yerel mahkeme kararının “eksik inceleme ve yetersiz gerekçe” nedeniyle bozulduğunu söyledi. Avukat Bilal, açıklamasında Yargıtay kararına ilişkin detaylara yer verdi.

Savunma hakkı kısıtlandı

Buna göre Daire, Mızraklı’nın mahkeme salonunda hazır bulundurulmaksızın SEGBİS yöntemiyle savunmasının alınmak istenmesini savunma hakkının kısıtlanması olarak değerlendirdi. Daire kararında ayrıca “Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin cezalandırma kararına dayanak yapılan olgulardan biri olan ve Mezopotamya Üniversitesinin kurulması çalışması yürüten Mezopotamya Vakfı’nın faaliyetine devam edip etmediği ve örgütle irtibatının bulunup bulunmadığının tespit edilmesi gerektiği” belirtildi. Dosyada yer alan tape kayıtlarının ve dijital materyallerin incelenmeden ve bunlara ilişkin bir rapor alınıp sanık ve avukatların beyanlarının alınmamasının da kanuna aykırı olduğuna hükmeden Daire, Mızraklı’nın tahliyesine ilişkin talebi ise reddetti.

TIKLAYIN | Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl hapis cezası onandı