Gündem

Yargıtay'da devir teslim | Başkan seçilen Kerkez: Yargıtay'ın onurunu ve itibarını korumak için söz veriyorum

Yargıtay Başkanlığına seçilen Kerkez, başkanlık cübbesini giydi

14 Mayıs 2024 16:36

Yargıtay Başkanlığı'na seçilen Ömer Kerkez için Yargıtay Konferans Salonu'nda mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni düzenlendi. Kerkez, Yargıtay'ın onuru ve itibarını korumak için elinden geleni yapacağın söyledi. Son süreçte yargı organlarının ve Yargıtay'ın sürekli tartışılır hale geldiğini belirten Kerkez, "Bu olumsuz tartışmaların en azından bizden kaynaklı sorunlarını mutlaka bir an önce çözmemiz gerekiyor. Biz yargı için zaten büyük fedakarlıklarla görev yapıyoruz. Bunu hiç esirgemeden sonuna kadar devam ettirmemiz gerekiyor. Bu ülkemiz için, yargımız için çok çok önem vereceğim bir durum." diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, 25 Mart'tan bu yana Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca başkanlık seçimi yapıldı. Bugün yapılan seçimin 37'nci turunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 193 oy alarak Yargıtay Birinci Başkanı oldu. Kerkez, 4 yıl görev yapacak.

Kerkez'e cübbesini Akarca giydirdi 

Yeni başkan Kerkez için Yargıtay Konferans Salonu'nda "mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni" düzenlendi. Tören katılan üyeler, yeni Başkan Kerkez'e yoğun ilgi gösterdi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Kerkez'e mazbatasını Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak takdim etti. Öte yandan Kerkez'e cübbesini Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Akarca giydirdi.

Akarca: Ben burada hiç kimseye kırgın değilim 

Törende konuşan Mehmet Akarca, Yargıtay Birinci Başkanlığı'na seçilen Ömer Kerkez'i tebrik etti. Akarca, Yargıtay Başkanlığı seçimlerini bir bayrak yarışına benzeterek, "Yüce Genel Kurulun seçim süreci içinde şahsıma göstermiş olduğu teveccüh nedeniyle şükranlarımı arz ediyorum. Oy versin vermesin herkese çok teşekkür ediyorum. Seçimin bitmiş olmasıyla birlikte her şeyin üstüne bir sünger çekilir ve yeni bir sayfa açılır ve bu yeni sayfada da hiçbir kırgınlığa yer verilmez. Ben burada hiç kimseye kırgın değilim. Yüce Genel Kurul’un teveccühü, takdiri başımızın üstünde." diye konuştu.

"Bugün itibarıyla rahatladım"

Yargının sürekli tartışılır hale gelmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Akarca, "Basının, kamuoyunun önünde bu kadar sürüncemede kalmasından ciddi anlamda rahatsızlık duyuyordum. Bugün itibariyle rahatladım. Bugün itibariyle bu iş sona erdi." dedi.

"Yargıtay'ın onurunu korumak için söz veriyorum" 

Törende konuşma yapan Ömer Kerkez de, üyelere teşekkür etti ve zorlu bir seçim sürecinin geride kaldığını ifade ederek, "Bugün sizlerle beraber, hep birlikte yargımız için, Yargıtayımız için ne yapılması gerekiyorsa bunlara bakacağız. Başka hiçbir şeyle uğraşmaya zamanımız da yok, enerjimiz de yok." dedi.

Kerkez, Yargıtay'ın onurunu ve itibarını korumak için elinden geleni yapacağını söyledi. Son süreçte yargı organlarının ve Yargıtay'ın sürekli tartışılır hale geldiğini hatırlatan Kerkez, "Bu olumsuz tartışmaların en azından bizden kaynaklı sorunlarını mutlaka bir an önce çözmemiz gerekiyor. Biz yargı için zaten büyük fedakarlıklarla görev yapıyoruz. Bunu hiç esirgemeden sonuna kadar devam ettirmemiz gerekiyor. Bu ülkemiz için, yargımız için çok çok önem vereceğim bir durum." diye konuştu.

Ömer Kerkez, görevi boyunca makam odasının herkese açık olacağını ve kimseyi ayırmayacağını vurgulayarak, "Türk yargısı; insan haklarına saygı, temel hak ve özgürlüklere saygı, fikrini aklına, bağımsızlığın gücünü kararına, tarafsızlık ve adalet duygusunu yüreğine kazımış gerçek hakim ve savcıların sırtında yükselecektir." dedi.