Gündem

"Yargıda rüşvet" iddialarında yeni perde: Sidar Demiroğlu, açığa alınacağını biliyor muydu?

24 Kasım 2023 12:22

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) ilettiği, adliyedeki “rüşvet ve usulsüzlük” iddialarını içeren dilekçesinde adı geçen yargıç Sidar Demiroğlu görevden uzaklaştırıldı. Demiroğlu'nun karar duyurulmadan yaklaşık 10 gün önce rapordan haberdar oldu, açığa alınacağını yakın çevresi ve meslektaşlarıyla paylaştığı öne sürüldü. 

Demiroğlu, bir yıldan uzun süre İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaptıktan sonra, 1 Eylül'de İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu. Bekir Altun ise, İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığı görevinden 29 Ağustos'ta ayrıldı, 1 Eylül'de İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı oldu.

Hem referans hem şikâyetçi

Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre,  bu görev değişikliklerinden sonra başsavcı Uçar, Demiroğlu'nun İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları verildiği iddialarına da yer verdiği dilekçesini HSK'ya sundu. Uçar'ın dilekçesine, Altun ve Demiroğlu aynı yöntemle yanıt verdi. Altun, Uçar'ın şikayetçi olduğu hakimle ilgili "Sidar Demiroğlu'na kendisi referans oldu" dedi. Demiroğlu ise Uçar'ın adliyede davalara müdahale ettiğini ileri sürdü.

Karar sürpriz olmadı

Yargıdaki dilekçe savaşları devam ederken, HSK müfettiş görevlendirdi ve iddiaları soruşturmaya başladı. Soruşturmada, hakkında para karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları verdiği ileri sürülen Sidar Demiroğlu açığa alındı.

Demiroğlu'nun açığa alınmadan yaklaşık 10 gün önce HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince hazırlanan rapordan haberdar olduğu ve açığa alınacağını bildiği öğrenildi. Demiroğlu'nun, yakın çevresine ve meslektaşlarına, soruşturmayı yürüten müfettişlerin kendisi hakkında açığa alınması yönünde rapor oluşturduğunu söylediği, kararın sürpriz olmadığı belirtiliyor.

Ayrıca, HSK müfettişlerinin raporu doğrultusunda özellikle Anadolu Adliyesi'nde kritik görev değişikliklerinin yaşanması bekleniyor.