Dünya

Yaptırım toplantısına katılan senatör cevapladı: Türkiye'ye F-35 satacak mıyız?

Türkiye'ye yaptırımların görüşüldüğü toplantı, salı günü Beyaz Saray'da gerçekleşti

25 Temmuz 2019 14:28

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi senatörlerin salı günü Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği S-400 alımının ardından Türkiye'ye yaptırımlar konulu toplantının perde arkasına dair bilgiler gelmeye devam ediyor. Toplantıya katılanlardan Senatör James Lankford, herkesin gündemindeki meselenin Türkiye'nin F-35 programında yer alıp almayacağı olduğunu söyleyerek, "Cevap, hayır" dedi. 

Al Monitor'den Brant Harris'in haberine göre, Lankford toplantıya dair izlenimlerini aktarırken, Trump'ın yaptırım meselesine uzak olduğunu vurguladı. "Başkan araç olarak yaptırımın kullanılmasının pek hayranı değil" diyen Lankford, Trump'ın toplantıda bunu açıkça belirttiğini söyledi. 

Öte yandan Lankford, Trump'ın danışmanlarının 'gerekli olanın ne olduğunu bildiğini' söyleyerek, Rusya'nın savunma sektörüyle etkileşime giren her ülkenin 2017'deki yasaya göre yaptırıma tabii tutulması gerektiğini anladıklarını açıkladı. 

Milli Savunma Bakanlığı "İptal edildi diyemiyoruz" demişti 

Milli Savunma Bakanlığı bugün yapılan bir açıklamada, Türkiye'nin F-35 programından 'çıkarılması' gündeminin henüz oluşmadığını söylemiş, "İptal edildi diyemiyoruz ama durduruldu" ifadelerini kullanmıştı. 

Lankford ise, F-35 satışını 'büyük mesele' olarak tanımlayarak, "Herkesin gündemindeki soru, 'F-35'leri Türkiye'ye satacak mıyız?' oldu ve bunun cevabı, 'hayır'. 

TIKLAYIN: ABD basını Beyaz Saray’daki yaptırım toplantısının perde arkasını yazdı