Dünya

Yapışık ikizler 27 saatlik operasyonla ayrıldı

Brezilya'da gerçekleşen ameliyat sanal gerçeklikle Londra'dan yönlendirildi

01 Ağustos 2022 19:03

Brezilya'da, kafalarından yapışık olarak doğan üç yaşındaki Brezilyalı ikizler, sanal gerçekliğin kullanıldığı 27 saatlik bir operasyonla başarılı bir şekilde birbirlerinden ayrıldı.

BBC'de yer alan habere göre; Bernardo ve Arthur Lima, Rio de Janeiro’da ameliyat edildi. Ameliyat Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nden yönlendirildi. Ameliyatı gerçekleştiren ekipler, tomografi ve MR sonuçlarını temel alan sanal gerçeklik projeksiyonlarına dayalı tekniği kullanabilmek için aylar süren bir çalışma yürüttü.

Operasyona toplam 100 kadar cerrah ve yardımcı personel katıldı.

Ekipte yer alan cerrahlardan Noor ul Owase Jeelani, 'uzay çağı' teknolojisi kullandıklarını söylerken, ilk kez farklı ülkelerdeki doktorların sanal gerçeklik gözlükleri takarak sanal gerçeklik odasında birlikte ameliyat yaptıklarını belirtti.

Operasyon, Dr. Jeelani’nin kurucusu olduğu Gemini Untwined adlı yardım kuruluşunca finanse edildi. Kuruluş, bunun şimdiye kadar yapılan en karmaşık yapışık ikiz ayırma ameliyatlarından biri olduğunu vurguladı.

"Mars’a insan göndermeye benzeyen bir şey oldu”

Jeelani, ameliyatın sanal gerçeklik boyutuyla ilgili olarak, “Muhteşem bir şey. Çocukların hayatlarını tehlikeye atmadan anatomiyi görüp ameliyatı yapabilmek harika bir şeydi. Bunun cerrahların içini ne kadar rahatlattığını tahmin edebilirsiniz. Bazı açılardan bu operasyonlar, günümüzün en zor ameliyatları olarak kabul ediliyor. Ve bunu sanal gerçeklikte yapmak gerçekten Mars’a insan göndermeye benzeyen bir şey oldu” diye konuştu. 

Jeelani, çocukların kafalarını birbirinden ayırmak için daha önce yapılan operasyonların başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, yara dokusunun anatomiyi daha karmaşık hale getirdiğini ve risk nedeniyle ameliyattan önce çok endişeli olduğunu ifade etti. 

27 saatlik operasyon boyunca sadece yemek yemek ve su içmek için 15 dakika ara verdiğini dile getiren Jeelani, “Bitap düştük. Ama ameliyattan sonra ailenin sevinçten havalara uçtuğunu görmek muhteşemdi” dedi.

Bernardo ve Arthur Lima, beyinleri yapışık olarak doğan ve ameliyatla ayrılan en büyük ikizler olarak kayıtlara geçti.

Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu ve altı aylık bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyacakları belirtiliyor.

Gemini Untwined’a göre her 60 bin doğumdan birinde bebekler yapışık ikiz olarak doğuyor ve bunların sadece yüzde 5’i beyinleri yapışık olarak dünyaya geliyor.

Dünyada her yıl 50 kadar ikizin başlarından yapışık olarak doğduğu tahmin ediliyor. Bu ikizlerden sadece 15’i, 30 günden daha fazla yaşayabiliyor.