Politika

CHP’li Bulut’tan RTÜK’e “Halkbank” haberi tepkisi: Skandalı koltuk gücüyle örtbas etmeye çalışıyor!

-Hangi mevzuata dayanarak yayın kuruluşları aranmıştır? Yayınlara önceden müdahale sansür değil midir?

07 Haziran 2024 11:41

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” haberinin televizyonlarda yayınlamaması için RTÜK’ün, “yapıcı ikaz” adı altında arayarak, “sansür” uygulaması getirdiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, BirGün yazarı Timur Soykan'ın gündeme getirdiği, “Halkbank’tan mafyaya 550 milyon TL kredi” başlıklı yazı hakkında Halkbank’ın yaptığı erişim engeli ve içerikten çıkarma başvurusunun, İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

"Skandalı örtbas etmek için medyayı yönlendiriyorlar"

Mahkemenin, MASAK raporuna dayanan haber hakkında verdiği erişim engeli ve içerikten çıkarma kararının gerekçesinde “kişilik haklarının ihlal edildiğine” hükmettiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

“RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin, hakkında içerikten kaldırma ve erişim engeli kararı verilen söz konusu haber için “yapıcı ikaz” kılıfı altında yayın kuruluşlarını aratmaktadır. Yayın kuruluşlarına haberin yapılmaması yönünde talimat verilmekte cezai sorumluluğu hatırlatılmaktadır.

RTÜK Başkanlığının yanı sıra Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi de olan, bir koltukta iki karpuz taşıyan Ebubekir Şahin, kamu gücünü kullanarak skandalı örtbas etmek için medyayı yönlendirmektedir.”

CHP’li Bulut, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-RTÜK Başkanı ve Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Şahin’in görev tanımında “yapıcı ikaz” var mıdır?

-Hangi mevzuata dayanarak yayın kuruluşları aranmıştır? Yayınlara önceden müdahale sansür değil midir?

-Yapıcı ikaz hangi medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara yapılmıştır? Liste nasıl hazırlanmıştır? RTÜK başkanı mı Üst Kurul mu listeyi oluşturmuştur? Yapıcı ikaz metninin içeriği nedir?

-Erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı verilen "Mafyaya Kredi" haberleri ile ilgili yayın yasağı var mıdır?

-Yayın yasağı hangi mahkeme tarafından, hangi tarihte alınmıştır?

-Yapıcı ikaz ile sansür arasındaki fark nedir?

-Belgeli haber niteliğindeki bir haberle ilgili yapıcı ikaz yapılması, RTÜK'ün temel amaçlarından biri olan ifade ve haber alma özgürlüğünü sağlamak ilkesiyle çeliştiğinden hareketle, sürecin aydınlatılması için bir girişimde bulunacak mısınız?

TIKLAYIN - Timur Soykan: Halkbank'ın, Ayhan Bora Kaplan’ın para akladığı birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı