Dünya

Yandex, menşei ülkesi Rusya'dan çekilme kararı aldı

"Rusya'nın Google'ı" olarak anılan Yandex, piyasa değerinin çok altında satıldı

06 Şubat 2024 09:02

T24 Dış Haberler

"Rusya'nın Google'ı" olarak anılan Yandex'in sahibi, menşei ülkesinden çekileceğini duyurdu. 

Hollanda merkezli şirket, Rusya'daki operasyonunu tahmini piyasa değerinin çok altında, 5.2 milyar dolara sattığını açıkladı. Yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma satış, Yandex'in Rusya'daki işletmesinin artık tamamen Rusya'ya ait olduğu anlamına geliyor.

Firma daha önce Ukrayna'daki savaşla ilgili bilgileri Rus kamuoyundan saklamakla suçlanmıştı.

Moskova, şirketin "18 aydan fazla süren kapsamlı bir planlama ve müzakere sürecinin ürünü" olduğunu söylediği son anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, Rusya parlamentosunun bilgi politikası komitesi başkan yardımcısı Anton Gorelkin, "Bu, birkaç yıl önce Yandex'in Batılı BT devleri tarafından devralınma tehdidi altında olduğu bir dönemde tam olarak başarmak istediğimiz şeydi. Yandex bir şirketten daha fazlasıdır; tüm Rus toplumunun bir varlığıdır" dedi.

1990'ların sonlarında kurulan Yandex, kendi arama motoru, haritalama ve reklamcılık işlerini geliştirdi. Diğer hizmetleri arasında taksiler ve yiyecek teslimatı yer almakta.

5,2 milyar dolarlık anlaşmanın, Yandex'in 2021'de neredeyse 30 milyar dolar olacağı tahmin edilen piyasa değerinden önemli ölçüde düşük olduğu tahmin ediliyor.

'Rusya'nın Google'ı' olarak bilinmesine rağmen Yandex'in ABD'li arama motoru devi veya ana şirketi Alphabet ile hiçbir bağı bulunmuyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, birçok yabancı sermayeli işletmenin ülkeden çekildiği ve varlıklarını olumsuz koşullarla sattığı açıklandı.