Dünya

Yandex'in kurucu ortağı Volozh, Rusya'nın Ukrayna'yı 'barbarca' işgalini kınadı

10 Ağustos 2023 14:17

T24 Dış Haberler

Rus büyük teknoloji şirketi Yandex'in kurucu ortağı Arkady Volozh, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini "barbarca" olarak nitelendirdi ve kınadığını açıkladı. 

Kendisini "Kazakistan doğumlu, İsrailli bir teknoloji girişimcisi" olarak tanımlayan Volozh, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali barbarca ve buna karşıyım. Ukrayna'da evleri her gün bombalanan insanların -çoğu kişisel arkadaşlarım ve akrabalarım- akıbeti beni dehşete düşürüyor" dedi. 

Hem Rus hem de İsrail pasaportuna sahip olan Volozh, "2014'te İsrail'e taşınmama rağmen, ülkenin eylemleri için sorumluluk hissediyorum" dedi.

Volozh, Yandex'i Rusya'da geliştirdi, ülkenin en büyük teknoloji şirketini kurdu ve nihayetinde 2011'de ABD Nasdaq borsasında halka arz etti.

Avrupa Birliği'nin kendisini Haziran 2022'de Rus kuruluşlarına ve bireylerine yönelik yaptırımlar listesine dahil etmesinden sonra CEO olarak istifa etti ve yönetim kurulundan ayrıldı. 

Volozh, savaşın başlangıcından bu yana ülkeyi terk etmek isteyen Rus mühendisleri desteklemeye odaklandığını söyledi.

Volozh, "Bu insanlar artık evlerinden uzakta, dışardalar ve yeni bir şey başlatabilecek konumdalar, teknolojik yenilikleri yönlendirmeye devam ediyorlar. Gittikleri ülkeler için muazzam bir varlık olacaklar" dedi.