Gündem

“Yalnızca son 2 ayda gelen zamla bir depo artık 44 lira ile 91 lira daha pahalıya doluyor”

CHP’li Akın, “Kötü ekonomi politikalarının faturası vatandaşlarımıza kesiliyor” dedi

19 Kasım 2021 11:59

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, son iki ayda akaryakıta yapılan 12 zammın bütün sektörlerde domino etkisi yaratarak iğneden ipliğe her ürünün fiyatını artırdığına dikkat çekti. Akın, “Kara kış öncesi akaryakıt ürünleri yapılacak her zam domino etkisiyle enflasyonu yükseltecektir. Yalnızca son iki ayda bir depo artık 44 lira ile 91 lira daha pahalıya dolmaya başladı. Kötü ekonomi politikalarının faturası vatandaşlarımıza kesiliyor” dedi.

TIKLAYIN - Benzin ve motorine zam geliyor

Yanlış ekonomi kararlarının temel bir girdi olan enerji faturalarını artırdığını vurgulayan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, akaryakıt ürünlerine yapılacak her zammın bütün sektörleri etkilediğini belirtti. Ahmet Akın’ın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama şöyle:

"Akaryakıta zam domino etkisi yaratıyor"

Türkiye’de derin bir ekonomik kriz ve buna bağlı olarak enerji buhranı yaşanırken; kötü ekonomi politikalarının faturası vatandaşlarımıza çıkarılmaktadır. Merkez Bankası’nın Türk lirasına değer kaybettiren faiz kararının ardından akaryakıt ürünlerine fahiş oranda yeni bir zam yapılması beklenmektedir. Vatandaşlarımızın alım gücü günden güne erirken akaryakıt ürünlerine yeni yapılacak zamlar bütün sektörlerde maliyetleri artıracağı için iğneden ipliğe her ürünün zamlanması anlamına gelecektir. Kara kış öncesi akaryakıt ürünlerine yapılacak her zam domino etkisiyle enflasyonu yükseltecektir.

"Akaryakıt ürünlerine iki ayda 12 zam"

Yalnızca son iki ayda akaryakıt ürünlerine zaten 12 defa gelmiştir. LPG otogaz; 5 defa zamlanarak litre fiyatı 1 lira 82 kuruş artmıştır. Benzin 4 defa zamlanarak litre fiyatı 1 lira 18 kuruş artmıştır. Motorin de 3 defa zamlanarak litre fiyatı 87 kuruş artmıştır. Başka bir deyişle vatandaşlarımız yalnızca son iki ayda bir depo LGP otogaz alırken 91 lira; bir depo benzin alırken 59 lira, bir depo motorin alırken de 44,5 lira daha fazla ödemeye başlamıştır.

"Mutfak tüpü iki ayda yüzde 23 zamlandı"

12 kilogramlık mutfak tüpü de yalnızca son 2 ay içerisinde 146,5 liradan 180,5 liraya yükselmiştir. Yalnızca son iki ayda mutfak tüpüne yapılan zam oranı yüzde 23,2 olmuştur. Mutfak tüpünün yeni zamlarla yıl bitmeden 200 liraya çıkacağı belirtilmektedir. Vatandaşlarımız hayat pahalılığı nedeniyle zaten tenceresinde kaynatacak temel gıda ürünlerine ulaşmakta zorlanırken; şimdi tencereyi kaynatacak tüpü almakta da zorlanmaktadır. (ANKA)