Ekonomi

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren sözleşme süreci başladı; Bakan Işıkhan, "optimal memnuniyet" vurgusu yaptı

01 Ağustos 2023 14:25

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren sözleşme süreci başladı.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri bugün yapılacak ilk toplantıyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantının açılışını Bakan Vedat Işıkhan yaptı.

Memur konfederasyonlarının genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikaların temsilcilerinin konuşmalarıyla devam edecek toplantıda, görüşmelerde izlenecek takvim belirlenecek.

Yüzde 100 artış talebi

Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi. Kahveci, "2024 yılına yönelik birinci 6 ay için yüzde 40 artış istiyoruz. Bununla beraber yüzde 10’luk refah payı ilave edilmesini istiyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2’ye tekabül ediliyor. 2025 yılı için birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, yüzde 10 refah payı talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Enflasyona ezdirmedik"

Toplantı öncesinde konuşan Bakan Işıkhan, personel giderlerinin bütçe içerisindeki payının yüzde 27 olduğunu belirtti. Işıkhan, "En düşük memur maaşını temmuzda yüzde 86 artırarak enflasyona ezdirmedik" dedi.

Vedat Işıkhan, "Bugün burada 6 milyon kamu görevlisi ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayacak maaşları için 7 dönem toplu sözleşme görüşmelerini başlatıyorum. 2002’de 2,5 milyon olan kamu personelimizin sayısı bugün 5 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Görüşmeleri, tarafları optimal düzeyde memnun edecek şekilde bitirmeyi planlıyoruz. Tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanacağı yeni bir yasal düzenleme planlanıyor." diye konuştu.

Önce hizmet kolları görüşülecek

Ağustos boyunca sürecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil edecek.

Görüşmeler kapsamında, ilk olarak hizmet kollarının talepleri müzakere edilecek. Burada tarafların mutabakat sağlanmasının ardından, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren taleplerin görüşülmesine geçilecek.

Memur-Sen, üçer aylık zamlar istedi

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne dair taleplerini geçen hafta açıklayan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istemiş, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Memur-Sen'in beklentisi, önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 içinse yüzde 40 zam seviyesinde.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

Bakan Şimşek'e ziyaret

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki heyet, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ziyarette bulunmuştu.

Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinin, kamu görevlilerinin emeğini ve alın terini önceleyecek, beklentilerini hayata geçirecek şekilde tamamlanması ve Türkiye Yüzyılı'na yakışacak şekilde sonuçlanması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetmişti.