Dünya

WSJ: Hamas'ın Gazze'deki liderleri, ABD'nin 6 haftalık ateşkes önerisine yakın; sürgündeki Haniye ekibi kalıcı çözüm için zorluyor

Örgütün sürgündeki siyasi liderleri daha fazla taviz talep ediyor ve kalıcı bir ateşkes için müzakere etmek istiyor

03 Şubat 2024 11:21

T24 Dış Haberler

Üst düzey Hamas liderleri arasında ABD destekli ateşkes anlaşmasına yaklaşım konusunda fikir ayrılıkları yaşandığı iddia edildi. 

The Wall Street Journal'in (WSJ) müzakereler hakkında bilgi sahibi olan yetkililere dayandırdığı haberine göre; Hamas'ın Gazze'deki en üst düzey lideri Yahya Sinvar ve diğerlerinin aylarca süren savaşın ardından "yorgun düştüklerini" ve çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini öngören teklifi kabul etmeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Ancak kaynakların aktardığına göre örgütün sürgündeki siyasi liderleri daha fazla taviz talep ediyor ve kalıcı bir ateşkes için müzakere etmek istiyor. 

ABD merkezli WSJ'nin haberine göre; Hamas'ın ateşkes anlaşması konusundaki anlaşmazlığı ABD, İsrail, Mısır ve Katar istihbarat şeflerinin ana hatları üzerinde anlaşmaya vardığı anlaşmanın önündeki engellerden biri olarak görülüyor. 

ABD'nin önerisi, çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini ve Filistinli tutuklular karşılığında rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılmasını öngörüyor. 

"Gazze'deki Hamas liderleri, ABD'nin önerisine daha yakın"

Kaynakların aktardığına göre Hamas ilk başta daha uzun süreli bir ateşkes talep etse de Gazze Şeridi içindeki liderlik, mevcut ABD önerisine yakın görünüyor. 

WSJ'ye konuşan yetkililer, Sinvar'ın Hamas güçlerine yeniden toparlanmak ve Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştırmak için zaman tanıyacağını düşünerek altı haftalık bir duraklamayı kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak militan grubun siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin son günlerde Gazze'nin yeniden inşası için bir planla birlikte yabancı güçler tarafından garanti edilen kalıcı bir ateşkes için müzakere edilmesi gerektiğini savunduğunu söyledi.

Hamas, grup liderliği içindeki bölünmeler hakkında yorum yapmayı reddetti ve ateşkes anlaşması konusunda nihai bir karar vermediğini yineledi.

"İsrail savaş kabinesi, ABD önerisine mesafeli"

Müzakerelere katılan istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanından da geniş onay alan öneri, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail savaş kabinesinin kararını bekliyor.

Netanyahu'nun aşırı milliyetçi koalisyon ortakları savaşın sona ermesine yol açabilecek bir anlaşmaya karşı çıkıyor. İsrail'deki diğer kesimler ise Gazze'deki militanların elinde kalan rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması için en uygun yol olarak anlaşmayı destekliyor.