WDR Cosmo Türkçe Yöneticisi Tuncay Özdamar, iki ay önce ailesini ziyaret etmek için geldiği Ankara’da gözaltına alındığını açıkladı. Özdamar’ın 2018’da yazdığı Almanca tweet’lerde adı geçen gazeteciler Murat Sabuncu ve Bağış Erten isimlerini birleştirip ‘Murat Erten’ yaptı; savcı, Özdamar hakkında hâkim Murat Erten’i ‘hedef gösterdiği’ iddiasıyla soruşturma başlattı.
MLSA’nın aktardığına göre, Özdamar, 30 Eylül 2023'te, hasta annesini ziyaret etmek için Türkiye'ye geldiğinde, Ankara Esenboğa havaalanı pasaport kontrolünden geçerken, gece yarısı saat 01.30’da gözaltına alındı. Özdamar, 14 saat havaalanı nezaretinde tutulduktan sonra, Ankara Adliyesi’nde Nöbetçi Savcılık tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Özdamar, 6 Ekim'de Almanya'ya gitmek üzere Türkiye'den ayrıldı ancak, hakkında Türkiye'de halen Terörle Mücadele Yasası’nın (TMK) 6/1 maddesinde düzenlenen “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla soruşturma sürüyor.
Özdamar hakkındaki soruşturmanın Mart 2022'den beri sürdüğü, “çağrılmasına rağmen savcılığa gitmediği” gerekçe gösterilerek hakkında Kasım 2022'de gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Ancak, yaklaşık 20 yıldır Almanya’da yaşayan Özdamar’ın, Türkiye’de tebligat yapılacak bir ikamet adresi bulunmuyor.
Dört sene önceki paylaşımıydı...
Özdamar, konuyla ilgili WDR’in yaptığı radyo yayınında, “İstanbul Başsavcılığı, Almanca olan, Türkçeye bile çevrilmemiş ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığı bir tweet nedeniyle, isimlerin nerede geçtiğini kontrol etmeden ve hangi bağlamda kullanıldığına bakmadan hakkımda bir soruşturma başlattı. Tamamen absürt bir durum” dedi. Özdamar, 9 Kasım 2018 tarihinde yazdığı ve hakkında soruşturma açılmasına neden olan tweet’lerde iki gazetecinin ismin birleştirildiğini anlattı:
“2018’de attığım tweet’te Cumhuriyet gazetesinde görevlerini bırakan yazarlardan bahsediyorum. Bu yazarlardan bir tanesi de Murat Sabuncu, bir diğeri Bağış Erten. Bu tweet’leri yazmamdan dört sene sonra, 2022’de, İstanbul’da bir hâkime karşı sosyal medyada tweet’ler atılıyor. Bu hâkimin adı da Murat Erten. Bu defa benim attığım tweet’te Murat Sabuncu’nun Murat’ı, Bağış Erten’in Erten’i alınıyor ve polisler Tuncay Özdamar, hâkim Murat Erten’le ilgili tweet attı ve hedef gösterdi diye beni savcıya bildiriyor; hakkımda soruşturma açıyorlar. Biz savcılığa bunun nasıl olduğunu, isimlerin nasıl birleştirildiğini sorduk ama şu ana kadar ne soruşturmayı yürüten İstanbul Savcılığı’ndan ne de Adalet Bakanlığı’dan bir yanıt geldi. Gözaltına alınmam Türkiye’deki hukuk sisteminin ne kadar keyfi olduğunu gösteriyor.”
"Bunun hukuken, aklen, mantıken açıklanacak hiçbir tarafı yok"
Özdamar’ın avukatı olan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok, bu soruşturmanın açılmasının tek sebebinin Türkiye’de yargının geldiği son durum olduğunu söyledi:
“Türkiye’de yargı, özellikle gazetecilik ve ifade özgürlüğü konularında, herhangi bir hukuk kuralına riayet etmeden, önüne gelen herkese soruşturma açan bir mekanizmaya dönüşmüş vaziyette. Tuncay Özdamar vakasında da yazılan tweet’e ve anlamına bakmadan, ne olduğunu anlamadan, konu sadece gazetecilik ve Türkiye’de gazetecilere uygulanan zulmü kınayan bir tweet olduğu için bir soruşturma açıldı. Bunun hukuken, aklen, mantıken açıklanacak hiçbir tarafı yok. Söz konusu tweet Almanca, suçlama konusu tweet’te ne yazdığının anlaşılması için Türkçeye çevrilmesi gerekir, ancak şu an itibariyle bu çeviriler dahi dosyada yok. Tuncay Özdamar’ın ne yazdığını anlamadan soruşturma açıyorlar.”