Dünya

Washington Post: İsrail, Refah'ta geniş saldırı planından vazgeçti; Washington karşı çıkmayacak

Adı açıklanmayan İsrailli savunma yetkililerinin savaşın sonunda Gazze'nin nasıl yönetileceği konusunda anlaşmaya vardığı belirtiliyor

21 Mayıs 2024 12:03

T24 Dış Haberler

ABD merkezli The Washington Post, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine büyük saldırı planını rafa kaldırmaya karar verdiğini ve konuyla ilgili ABD ile yaptığı görüşmelerin ardından daha sınırlı bir şekilde hareket edeceğini yazdı. 

Analist David Ignatius'un konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklarla yaptığı görüşmelere dayanarak aktardığına göre; şehre iki tümen göndermeye yönelik önceki planın ilerlemeyecek ve bunun yerine operasyonlar daha kısıtlı olacak. 

Ignatius, Washington'un yeni planların daha az sivil kayıpla sonuçlanacağına inandığını ve bu nedenle planlara karşı çıkmasının beklenmediğini yazdı.

Analizde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu hafta Suudi ve İsrailli yetkililerle bir araya gelmesinin ardından Washington'ın "İsrail'in muharebe operasyonlarının kademeli olarak sona erdirilmesi ve hala belirsiz olan bir 'ertesi günün' başlaması yönünde işaret verdiği" iddia edildi.

Adı açıklanmayan İsrailli savunma yetkililerinin savaşın sonunda Gazze'nin nasıl yönetileceği konusunda anlaşmaya vardığı belirtiliyor.

Plana göre Filistin Yönetimi tarafından işe alınacak bir Filistin Güvenlik Gücü kurulacak. Bu güç; Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi "ılımlı Arap devletleri" tarafından desteklenen Filistinli ileri gelenlerden oluşan bir yönetim konseyi tarafından denetlenecek. Bazı İsrailli yetkililer bu yönetim biriminin Ramallah'taki Filistin yönetimi ile bağları olacağını kabul ediyor. 

Ignatius ayrıca Hamas'ın ateşkes ve rehine anlaşmasının bir parçası olarak bu taslağı "kabul edebileceği" sinyalini verdiğini yazdı.