Dünya

Washington Post: Başkan Trump, aslında bazı Kürtler 2. Dünya Savaşı'nda savaştı

11 Ekim 2019 00:40

T24 Dış Haberler

ABD'nin önce gelen gazetelerinden Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik söylediği "Kürtler bize 2. Dünya Savaşı'nda, Normandiya Çıkarması'nda yardım etmedi" sözlerine ilişkin "Başkan Trump, aslında bazı Kürtler 2. Dünya Savaşı'nda savaştı" başlıklı bir haber yayımladı.

Washington Post gazetesinin haberine göre, bazı gözlemciler ABD'nin bugünkü müttefik seçimlerinin 2. Dünya Savaşı'nda hangi cephede savaştıklarıyla bir bağlantısı olmadığını söylerken, Washington'ın müttefiklerinden Almanya ve Japonya'nın bu konuda bariz örnekler olduğunu ifade etti.

TIKLAYIN - Trump: Kürtler bize 2. Dünya Savaşı'nda, Normandiya Çıkarması'nda yardım etmedi

Haberde, Kürtlerin, Suriye, Irak, İran, Türkiye ve Ermenistan sınırlarında yaşayan, ulus devletleri olmayan bir millet olduğu belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan "Suriye'nin Kürtleri: Tarih, Politika ve Toplum" kitabının yazarı ve Neuchâtel Üniversitesi'nde görev yapan tarihçi Prof. Jordi Tejel, "Bazı Kürt savaşçılar 2. Dünya Savaşı'nda çarpıştı" derken, Kürtlerin devletleri olmadığı için İngiltere'nin ve Sovyetler Birliği'nin ordusu ile birlikte savaşarak diğer ordulara katıldığını söyledi.

Tejel, o dönemde Nazilere sempati duyan, onları İngiliz veya Fransızlara karşı sömürge karşıtı bir alternatif olarak gören bazı Kürtler olduğunu da ifade etti.

"Kürtler, Irak'ta askeri cuntayı devirmede büyük bir rol oynadı"

Nazi yanlısı Irak ordusu generallerinin 1941 yılında Reşid Ali Geylani'ye darbe girişiminde bulunduğunu aktaran University of London'dan Akil N. Awan, "Bu askeri cuntayı devirmede büyük ölçüde rol oynayan Kürtlerdi" dedi.

Awan, daha yakın tarihte Kürtlerin ABD ile dostluk ilişkilerini sürdürdüğünü ve Kürtlerin "2003'te başlayan Irak Savaşı sırasında kuzey cephesi için insan gücü sağladığını" söyledi.