Dünya

Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Riyad ziyaretinin ayrıntılarını yazdı: Veliaht Prens saatlerce bekletmiş

Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile başkent Riyad’da veliaht prense ait bir çiftlikte bir araya geldi

16 Ekim 2023 10:37

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Filistin çatışmalarının yoğunlaşmasının ardından Hamas tarafından rehinelerin serbest bırakılması ve tansiyonun düşmesi için başladığı Ortadoğu turu kapsamında dün Suudi Arabistan'daydı. 

Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile başkent Riyad’da veliaht prense ait bir çiftlikte bir araya geldi.

"Veliaht Prens, Blinken'i saatlerce bekletti"

The Washington Post gazetesi, görüşmenin ayrıntılarına yer verdiği bir haber servis etti. Gazetenin haberine göre Blinken, Veliaht Prens Selman'la görüşmek için saatlerce bekletildi. Bu nedenle akşam gerçekleşmesi beklenen toplantı, ancak ertesi sabah gerçekleştirilebildi. 

Veliah Prens Selman, toplantıda, "masum insanların hayatına mal olan İsrail operasyonunun durdurulması ve Filistin topraklarını susuz, elektriksiz ve yakıtsız bırakan Gazze kuşatmasının kaldırılması gerektiğini" söyledi. Veliaht Prens ayrıca, Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik maksimalist hedefini sürdürmesi için İsrail'i destekleyen ABD politikasıyla doğrudan çelişecek şekilde askeri tırmanışın durdurulması çağrısı yaptı. 

ABD: Oldukça yapıcı bir görüşmeydi

Veliaht Prens Selman ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Riyad’da kaldığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Blinken, görüşmenin "oldukça yapıcı" geçtiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Bakan Blinken, ABD'nin, Hamas'ın saldırılarını durdurması, tüm rehinelerin serbest bırakılmasının sağlanması ve çatışmanın yayılmasının engellenmesi konusundaki kararlılığını vurguladı" dedi. Açıklamada, Blinken ile Veliaht Prens, sivillerin korunması, Ortadoğu ve ötesinde istikrarın sağlanması konusundaki düşüncelerini tekrar etti.

Washington Post tarafından doğrulanan ve ilk olarak Huffington Post tarafından yayımlanan sızdırılmış bir ABD Dışişleri Bakanlığı notunda, ABD diplomatlarının, "gerilimi azaltma/ateşkes", "şiddete/kan dökülmesine son verme" ve "sükûneti yeniden tesis etme" ifadelerini kullanmamaları konusunda uyarıldığı ortaya çıkmıştı. 

TIKLAYIN | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

Washington Post gazetesi, ABD'nin Riyad'ı Hamas'ı kınamaya ikna etme çabalarının şimdiye kadar başarısız olduğunu da yazdı. Suudi Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını savunmasız sivillere yönelik bir saldırı olarak nitelendirmiş ve kınamıştı. 

Normalleşme anlaşması

Riyad, İsrail’le ilişkileri normalleştirmesi karşılığında ABD'den resmiyete dökülmüş bir savunma anlaşmasını imzalamasını istiyordu. Riyad, Washington'dan sivil nükleer programı için destek, beşinci nesil F-35 savaş uçakları ve gelişmiş Amerikan silahlarına hızlı ve sorunsuz erişim talep ediyordu. Bu kapsamda Suudi Arabistan-İsrail normalleşme süreci yürütülüyordu. 

TIKLAYIN | 7 soruda Suudi Arabistan-İsrail anlaşması: Hangi ülke, ne kazanç sağlayacak; bölgede dengeler nasıl değişecek?

Ancak 7 Ekim'de Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail'in saldırılarıyla savaşa evrilen süreç nedeniyle Suudi Arabistan'ın ABD destekli İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığını ve dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiği ileri sürülmüştü. 

TIKLAYIN | Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme sürecini durdurdu