Seçim 2023

Washington Post, 14 Mayıs öncesi Türkiye'nin nabzını tuttu: "Dünyanın yakından takip ettiği seçim"

05 Mayıs 2023 10:50

The Washington Post gazetesi 14 Mayıs seçimleri öncesi İstanbul'da vatandaşlarla konuştuğu haberinde seçmenlerin ortak kaygısının ekonomik zorluklar olduğu değerlendirmesini yaptı. Haberde, 14 Mayıs seçimlerinin, "dünyada yakından takip edildiğini" belirtildi. 

The Washington Post gazetesi, seçimler öncesi İstanbul’da seçmenin nabzını tuttu. Haberde, İstanbul’un dört bir yanındaki seçmenlerin Türkiye’yi "inatçı ekonomik zorluklar ve ölümcül depremlerin ardından çatışan iki felaket döneminde yakalayan, kritik cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri öncesinde" maddi durumları hakkında benzer kaygılar yaşadığı ifade edildi. 

“Dünyanın yakından takip ettiği seçim" ifadelerinin yer aldığı haberde, 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye’nin Avrupa, Orta Doğu ve ABD ile ilişkileri; Suriye ve Ukrayna’daki süreçlerle ilgili sonuçlar doğurabileceği vurgulandı. Seçim döneminde seçmenlerin çoğunun ise geçim derdi içinde olduğu kaydedilen haberde, şöyle denildi:

“Endişeleri, Türkiye'nin uzun süredir lideri olan 69 yaşındaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı alışılmadık bir şekilde birleşen muhalefet partileriyle karşı karşıya ve iktidarda olduğu yirmi yıl boyunca herhangi bir dönemde olduğundan daha savunmasız bir meydan okumayla karşı karşıya bıraktı.”

Farklı yaş ve görüşlerden seçmenlerle görüşülen haberde, şu ifadeler yer aldı:

“Bazı seçmenler, özgürlük ve demokrasi eksikliği, mülteci akını veya kadına yönelik şiddetin artması gibi endişeleri gerekçe göstererek Erdoğan'ın yenilmesi gerektiğini söyledi. Bazı destekçileri ise, değiştirilmesi gerektiğinden emin olmasalar da, durdurulmayı hak ettiğini söylediler. Seçmenler, son yıllarda artan enflasyon ve Türkiye'nin para biriminin değer kaybetmesiyle damgasını vuran ekonomiyle ilgili endişelerinde birleştiler.”