Dünya

Wagner, Rusya'daki ana üssünü kapadığını duyurdu

19 Temmuz 2023 09:11

T24 Dış Haberler

Moskova'ya yönelik ayaklanma girişiminin ardından Kremlin ile yapılan anlaşma kapsamında Belarus'a konuşlanma sürecine giren Wagner paralı asker grubu, Rusya'daki ana üssünü kapattı. 

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in geçen ayki ayaklanma kararına kadar Krasnodar'daki Molkino Askeri Üssü, paralı asker grubu tarafından eğitimlerin verildiği ana üs olarak kullanılıyordu. 

Razgruzka Vagnera isimli Telegram kanalında paylaşılan videoda Wagner savaşçılarının yapılan törenle Wanger ve Rus bayrağını gönderden indirdiği görülüyor. 

Görüntülerde bir savaşçının nereye gideceklerine dair detay vermeden, "Üs artık olmayacak. Wagner, yeni konuşlanma yerleri için ayrılıyor" dediği duyuluyor.

Bir başka savaşçı ise üsteki tüm faaliyetlerin 30 Temmuz itibariyle sonlandırılacağını" söylüyor. 

Ukraynalı ve Polonyalı yetkililer hafta sonunda yaptıkları açıklamalarda, birkaç yüz Wagner savaşçısının Belarus'a geçtiğini doğrulamışlardı. 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'nun arabuluculuğunda varılan anlaşmada taraflar, Wagner savaşçılarının Belarus'a geçmesi karşılığında Rusya'nın suçlamalardan vazgeçmesini kabul etmişti.

Rusya'da 24 saatten kısa süren darbe girişimi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif rol oynayan Wagner paralı asker grubu ile Rus ordu komutanları arasındaki çekişme, 30 Haziran Cuma akşamı kaynama noktasına ulaşmıştı. Wagner lideri Prigojin, Rus ordusunun mevkilerini vurup savaşçılarını öldürdüğünü iddia ederek, "Rusya'yı kanunsuzluktan temizleyeceklerini" söylemişti. Prigojin, Moskova'ya yürümeye başlamış, bu kapsamda Wagner, Ukrayna sınırı yakınlarında bulunan Rostov'u da ele geçirmişti. 

Kriz, cumartesi ilerleyen saatlerde Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun Prigojin'le yaptığı görüşmenin ardından çözülmüştü. Wagner, üslerine geri dönmüş, Prigojin'in Belarus'ta yaşaması kararlaştırılmıştı..