Dünya

Wagner ayaklanmasının ardından Putin'den alışılmışın dışında bayram ziyareti: Halkın arasına inip destekçilerini öptü, fotoğraf çektirdi

29 Haziran 2023 08:49

T24 Dış Haberler

Hafta sonu, 1999'dan bu yana iktidarı için en büyük sınavı oluşturan Wagner ayaklanmasını atlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görevde olduğu dönemde sıkça görülmeyen şekilde kalabalığın arasına girip halkla temas etti. 

Putin, Kurban Bayramı'nın ilk gününde ağırlıklı olarak nüfusun Müslüman olduğu Rus bölgesi Dağıstan'a gitti. 

Derbent kentinde antik bir hisar ve tarihi bir camiyi ziyaret eden Putin, şehirde attığı turda destekçilerini öptü, onlarla fotoğraf çektirdi ve el sıkıştı. Kalabalıklar, Putin adına tezahürat yaptı. 

The Guardian, Putin'in geçen haftaki Wagner paralı asker grubu ayaklanmasının ardından "imajını toparlamaya çalıştığını" ifade etti. Britanya merkezli gazete, Rus liderin "halk hala benim arkamda" mesajı vermeye çalıştığı değerlendirmesinde bulundu. 

Ziyaretinde Dağıstan Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov ile bir araya gelen Putin, Wagner ayaklanması sırasında halkın kendisine olan desteğinden bir kez bile şüphe duymadığını  ifade etti.

Putin, "Dağıstan ve ülkenin tamamından gelecek reaksiyondan şüphem yoktu" dedi.

Rusya Devlet Başkanı'nı daha önce üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "patolojik olarak hayatını kaybetmekten korkuyor" diye nitelendirmişti. Bu sebeple Putin'in vatandaşlarla bu kadar yakın görüntüler vermesi "alışılmışın dışında bir olay" olarak nitelendirildi.