Gündem

Vural Avar’ın ailesinden Adalet Bakanı Bozdağ’ın “af” açıklamasına yalanlama: Gerçek dışı söylemlerle kamuoyunun kafasını karıştırmaya çalışıyorlar

27 Aralık 2022 08:37

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Sayın Cumhurbaşkanımız, Vural Avar ile ilgili özel af yetkisini kullanmak istedi, hemen işlemleri başlattık, işlemler sürdürürken rahmete kavuştu" sözlerine Avar'ın ailesi tepki gösterdi. Vural Avar’ın yeğeni Sinan Avar, "Gerçek dışı söylemlerle kamuoyunun kafasını karıştırmaya çalışıyorlar" dedi. Sinan Avar, Bakan’ın bu konudaki “işlemler yetişmedi” iddiasına da tepki göstererek, “Amcamın sağlık durumuyla ilgili verilen ‘cezaevinde kalabilir’ raporu ortada. Bakan hangi süreçten bahsediyor? Bu tarz çelişkili açıklamalarla kafaları karıştırmak ve bir şeylerin üstünü örtmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, iki gün önce katıldığı televizyon programında, 28 Şubat davasında sağlık sorunlarına rağmen Ankara Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu sırada geçen hafta yaşamını yitiren Emekli Korgeneral Vural Avar'le ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Vural Avar ile ilgili özel af yetkisini kullanmak istediğini bana söyledi ve süreci başlatmamızı da istedi. Rahmetli oluşundan çok az bir süre önce müracaat oldu. Hemen işlemleri başlattık, işlemler sürdürürken rahmete kavuştu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, bundan üç ay önce talimat verdi. Görevli arkadaşlarımız kendilerine ilettiler bunu” ifadelerini kullanmıştı.

“Amcam, ‘Biz suçlu değiliz ki af isteyelim. Beraat kararıyla alnımızın akıyla buradan çıkacağız’ yanıtı verdi”

İddiaya ilişkin Cumhuriyet’e açıklama yapan Vural Avar’ın yeğeni Sinan Avar, “Bakanı zan altında bırakmamak için onu yanlış yönlendirdiklerini düşünmek istiyorum” diyerek anlatılanların gerçek dışı olduğunu söyledi. Komutanların tutukluluğunun başında ortak bir kararla kendilerine teklif edilebilecek olası bir af teklifini asla kabul etmeyeceklerini, hakları olan beraat ile ancak çıkacaklarını avukatlarına ve onlar aracılığıyla da ilgili yerlere ilettiğini açıklayan Avar, “Buna rağmen yer yer doğrudan ya da dolaylı af teklifinin iletildiğini” belirtti.

Bakanlık aracılığıyla cezaevi yetkilileri üzerinden Avar ile birlikte Sincan Cezaevinde bulunan diğer tutuklular emekli Korgeneral Hakkı Kılınç (82), emekli Orgeneral Fevzi Türkeri (81), emekli Korgeneral Yıldırım Türker(81), emekli Tümgeneral C. Temel Özkaynak ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’a (76) böyle bir teklif iletildiğini ancak beşinin de bu teklifi reddettiğinin altını çizen Avar, “Amcam, ‘Biz suçlu değiliz ki af isteyelim. Beraat kararıyla alnımızın akıyla buradan çıkacağız’ yanıtı verdi” dedi.

Bakan Bozdağ’a: bir şeylerin üstünü örtmeye çalışıyorlar

Kendilerinin, asla af talebinde bulunmadıklarını, Vural Avar’ın sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine sağlık nedeniyle tahliye edilmesini istediğini söyleyen Sinan Avar, Bakan’ın bu konudaki “işlemler yetişmedi” iddiasına da tepki göstererek, “Amcamın sağlık durumuyla ilgili verilen ‘cezaevinde kalabilir’ raporu ortada. Bakan hangi süreçten bahsediyor? Bu tarz çelişkili açıklamalarla kafaları karıştırmak ve bir şeylerin üstünü örtmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - 28 Şubat hükümlüsü paşalara cezaevinde “’Darbeci değiliz, özür dileriz, hata ettik’ diye yazın, affedileceksiniz” teklifi yapılmış

Vural Avar'ın kardeşi: Ağabeyim af talebinde bulunmadı

Cezaevinde hayatını kaybeden emekli Korgeneral Vural Avar'ın kardeşi Mehmet Ünal Avar bir mektup kaleme almıştı. Odatv'de yayınlanan mektupta kardeş Avar, “Ağabeyim Hv. Korgeneral Vural Avar'ın af talebi ile ilgili müracaatı olduğunun söylenmesini üzüntü ile izledim. Ağabeyim değil böyle müracaatta bulunmak sıhhi nedenlerle infazın durdurulmasını dahi istemedi” dedi. Mehmet Ünal Avar, ağabeyinin son günlerini şöyle anlattı:

“Son zamanlarda mevcut rahatsızlıkları artmıştı Her an emboli geçirme riski vardı. Bunu önlemek için ilaç almak durumundaydı. Doktorlar bu ilacın raporlarını, bu ilacı kullanması gerektiğini kolayca görebilirlerdi. Ama bu durumu görmezlikten geldiler, cezaevinde bu ilacın kendisine verilmediğini biliyorum. Durumunun tespiti için yapılan talep üzerine hastaneye götürüldü. Kendisi bu durumu fark edince tekrar götürülmemesi için dilekçe vermek istemişti. Elleri dilekçe yazamayacak kadar titrediği için birlikte kaldığı Erol Özkasnak Paşa'ya rica ederek bir daha hastaneye götürülmemesi için dilekçeyi ona hazırlatmış kendisi imzalayarak cezaevi müdürlüğüne vermişti. Ağabeyim Hv. Korgeneral Vural Avar oradan diğer paşalar gibi yaş, sağlık ve af nedenleri ile değil tekrar yargılanıp aklanarak çıkmak istiyordu.  Bunun için af değil Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediğini söylüyordu ama o karar bir türlü gelmedi.”