Gündem

VİOP nedir?

Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren VİOP, gündemde yer alıyor. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ek olarak türev araçların da online olarak alım ve satımını sağlayan bu piyasalar, farklı avantajları ve riskleriyle sorular almaya devam ediyor. VİOP'u merak eden kişiler konuyla ilgili araştırma yapıyor. Peki, VİOP nedir? Nasıl işlem yapılır? Neden kullanılır? 

28 Ağustos 2023 15:12

Borsa ve yatırım araçları ile yakından ilgilenen kişiler, son yıllarda VİOP hakkında birbirlerine sorular soruyor. Yatırımlarına yön vermeden önce VİOP’un ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl işlem yapıldığını ve kullanım amaçlarını merak eden yatırımcılar, VİOP hakkında daha detaylı bilgi öğrenmek istiyor. Peki, VİOP nedir? Nasıl işlem yapılır? Neden kullanılır? 

Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası ülkemizin ilk özel borsasıdır. 2013 yılında yapılan ad değişikliği ile Borsa İstanbul olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Borsa İstanbul, bünyesinde pay, vadeli işlem ve kıymetli maden gibi işlemleri tek çatıda toplamaktadır. Böylelikle farklı bir işlem yapısı oluşturmak istemektedir.

 VİOP nedir?

VİOP, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın kısaltılmış adıdır. VOB’un yani Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. 05.08.2013’te Borsa İstanbul bünyesine katıldı. VOB’un resmen kapanması ile VİOP ortaya çıktı. VİOP içerisinde vadeli işlemler öncelikli olmak üzere spot piyasalar tamamen al sat üzerine kuruldu. Yatırımlarda meydana gelen düşüşleri tahmin ederek bakiyelerin korunması ile negatif etkilerin önüne geçmekte. Vadeli yatırım araçları üzerinde yatırım yapmayı düşünen kurumsal ve bireysel şirketler bu çatıda bir araya gelmekte ve ortak çalışmalar yapmaktadır.

VİOP’ta nasıl işlem yapılır?

Viop, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösterir. Anlık fiyatlardan al sat yapmak yerine ileride oluşabilecek fiyatlar üzerinden bugünden işlemler yapılan bir piyasadır. VİOP’ta işlem yaparken canlı verilerin yakından takibi önem arz eder. VİOP borsada, vadeli yatırım araçlarını kullanarak işlem gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar ister bireysel ister kurumsal olsun bir arada bulunur.

VİOP neden kullanılır?

VİOP, borsa ve forexe nazaran çok kazançlı bir piyasadır. Kullanılmasının tercih edilmesinin nedenlerinden biri de herhangi bir aracı firma veya minimum yatırım tutarı istememesidir. VİOP ile tecrübesiz yatırımcılar, ufak yatırımlar ile işin mantığını öğrenebilir. Yeni bir piyasa olduğu için kazanç oranının bir hayli yüksek olması nedeni ile kullanılması bazı uzmanlarca önerilmektedir.