Ekonomi

Vergi uzmanı Ozan Bingöl'den alkol ve sigaraya gelen ÖTV zamlarına tepki: Yaşam tarzına müdahaleye dönüşmüştür!

"Son on altı yılda sadece alkol ürünlerinden tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi 121,4 milyar liradır"

27 Mayıs 2022 13:26

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, alkol ve tütün ürünlerinden alınan ÖTV oranının artırılmasını sosyal medya hesabından değerlendirerek "Artık bu durumun toplum sağlığını korumakla ilgisi kalmamıştır. Gelir odaklı bir vergileme yaklaşımı oluşmuş hatta alkolden alınan ÖTV bir vergi politikası aracı olmaktan çıkıp yaşam tarzına müdahaleye dönüşmüştür!" ifadelerini kullandı.

Bingöl, 12 yılda alkol ürünlerindeki vergi artışının son 12 yılda yüzde 1070 olduğunu ifade etti. Bingöl paylaşımında şöyle dedi:

"Bir litre rakıda 481,98₺ olan ÖTV yüzde 25 artarak 602,48₺ olmuştur. Artık bu durumun toplum sağlığını korumakla ilgisi kalmamıştır. Gelir odaklı bir vergileme yaklaşımı oluşmuş hatta alkolden alınan ÖTV bir vergi politikası aracı olmaktan çıkıp yaşam tarzına müdahaleye dönüşmüştür!

2010’da bir litre rakıda 51,48 lira olan ÖTV tutarı bu geceki Cumhurbaşkanı kararı ile 602,48 liraya çıkarılmıştır. Böylece son 12 yılda artış oranı yüzde 1070 olmuştur. Ayrıca son on altı yılda sadece alkol ürünlerinden tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi 121,4 milyar liradır.

Twitte yazılan “bir litre rakıda” ibaresi “bir litre alkolde” olacaktı. Yazarken küçük bir kelime hatası olmuştur. Hesaplamalarda herhangi bir hata yoktur ancak akıllarda yanlış kalmaması adına düzeltmeyi gerekli gördüm."

Karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı

Dün gece yayımlanan Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alkollü içeceklerde ÖTV oranı bir litre rakıda ÖTV tutarı 481,98 TL'den 602,48 TL'ye, sigarada ise 0.71 TL'den 0.79 TL'ye yükseltilmişti.

TIKLAYIN: Alkollü içecekler ve sigarada ÖTV oranı artırıldı