Dünya

Venezuela muhalefet liderinden küresel hareket çağrısı

Maria Corina Machado, Venezuela’nın kurtuluşu için, apartheid karşıtı harekete benzer, dünya çapında bir destek hareketi çağrısında bulundu

06 Eylül 2024 11:41

T24 Dış Haberler

Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado, ülkesini Nicolas Maduro’nun “suçlu zulmünden” kurtarmak için Güney Afrika’daki apartheid karşıtı uluslararası kampanya benzeri küresel bir hareket çağrısında bulundu.

Maduro 28 Temmuz’da yapılan seçim sonrası baskıyı artırırken yabancı gazetecilere konuşan Machado, Venezuela’nın demokrasi mücadelesinin 60’lar, 70’ler ve 80’lerde Güney Afrika’nınki gibi “küresel bir dava” haline gelmesini umduğunu belirtti.

Machado, “Sadece hükumetlerle değil, halkla da etkileşimde bulunmak istiyoruz. Avrupa’dan, Asya’dan, Afrika’dan, tabii ki Latin Amerika’dan ve Kuzey Amerika’dan demokratların durumun ne kadar önemli olduğunu anlamalarını istiyoruz” dedi.

Hakkında tutuklama kararı bulunan Machado, Maduro’nun 11 yıllık iktidarını sona erdirmek için muhalefet mücadelesinin merkezindeki isim konumda.

Bin 700’den fazla kişi tutuklandı

Dünya çapındaki apartheid karşıtı kampanya, Güney Afrika’nın demokrasiye geçişini doğrudan sağlamamış olsa da, küresel baskının ve ekonomik, akademik ve kültürel boykot hareketlerinin, ülkeyi 1990’ların başında beyaz azınlık yönetiminden kurtarmada önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Venezuela muhalefeti, 28 Temmuz’daki başkanlık seçimlerinde eski diplomat Edmundo Gonzalez’in büyük bir zafer kazandığını öne sürüyor ve sandıkların büyük çoğunluğundan detaylı oy sonuçlarını yayımlamış durumda. Ancak Maduro, zaferi kendisinin kazandığını iddia ediyor.

Çarşamba günü, İnsan Hakları İzleme Örgütü Venezuela’daki “şok edici derecede acımasız” baskıyı kınadı ve bin 700’den fazla kişinin hapse atıldığını, bunlardan yaklaşık 114’ünün çocuk ve genç olduğu bildirdi.

Gonzalez hakkında gözaltı kararı

Cuma günü Gonzalez hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi. Gonzalez, yasaklı Machado yerine seçimlerde aday olmuştu.

Bu hamle, Brezilya ve Kolombiya’nın sol görüşlü hükümetleri tarafından “derin endişe” ile karşılandı. Bu ülkelerin başkanlarının, barışçıl bir çözüm yönünde diyalogu teşvik etme çabaları sürüyor.

Ancak Maduro’nun en sert müttefiklerinden biri olan Diasdado Cabello’yu içişleri bakanı olarak atama kararı alması, muhalefete baskının artacağı konusunda endişe yarattı.

Baskılara rağmen ülkeyi terketmeyeceğini açıklayan Machado, “rejim hiç bu kadar zayıf olmamıştı. Maduro her eyalette kaybetti” diye konuştu.

Machado ayrıca yeni bir hükumete barışçıl bir geçiş konusunda hala umutlu olduğunu söyledi.