Gündem
BBC Türkçe

Venezuela devlet başkanı Maduro dört komutanı görevden aldı

Askerlerin protestoculara ateş açmasına tepkiler büyürken, ülkede son 3 ayda 75 kişi hayatını kaybetti

21 Haziran 2017 14:46

Venezuela'da haftalardır süren hükümet karşıtı gösterilerde askerlerin protestoculara gerçek mermilerle ateş açmasına yönelik tepkiler büyürken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dört ordu komutanını görevden aldı.

Maduro, ordunun polis gücü olan Ulusal Muhafızların komutanı General Antonio Benavides Torres'i başka bir göreve aldığını açıkladı. Merkezi stratejik komutanlığı, donanma ve ordu komutanları da değişti.Hafta başında ortaya çıkan görüntülerde, güvenlik güçlerinin başkent Caracas'ta göstericilere ateş açtığı görülüyordu.

17 yaşında bir gösterici vurularak öldürülmüştü

Venezuela lideri Nicolas Maduro'nun istifa etmesi amacıyla geçen yıl başlayan gösteriler Nisan ayında yeniden alevlenmişti. Venezuela lideri Maduro ayrıca 40 bin yeni polis ve ulusal muhafız alınacağını da duyurdu. Ordu, artan ölümlerden "sahte askerleri" sorumlu tutuyor.

Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega ise mayıs ayında yaptığı açıklamada, göstiricilerin çok yakın mesafeden gaz kapsülü ile vurulduğunu belirten ifadeler okuduğunu söylemişti. Başsavcı ayrıca güvenlik güçlerinin uluslararası kanunları çiğnediğini de iddia etmişti. Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de polisin göstericilere saldırdığını gösteren videoların ortaya çıkmasının ardından, güvenlik güçlerine "zulüm yapmamaları" uyarısında bulunmuştu.

"Emperyalizm yalakaları"

Öte yandan, Venezuela'daki krizi görüşmek üzere Meksika'da bir araya gelen Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Venezuela yönetimini ülkedeki siyasi ve ekonomik krizi yönetemediği gerekçesiyle kınadı. 34 üyeli bilikte, ABD, Brezilya ve 10 Amerika ülkesinin daha imzaladığı mektupta, Venezuela demokrasiyi zayıflatmak, halkın geçimini sağlayamamak ve haklarını hiçe saymakla suçlandı. Mektupta Venezuela yönetimine ülkedeki siyasi tutukluların salıverilmesi ve yeni seçim çağrısı yapıldı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez ise, OAS Genel Sekreteri Luis Almagro'yu Venezuela'yı iç savaşa sürüklemeye çalışmakla suçladı. Rodrigues, ülkesini eleştirenler için de "emperyalizm yalakaları" ifadesini kullandı.

Büyük orandaki petrol rezervine rağmen Venezuela'da ekonomik kriz, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir