Dünya

Venezuela'da muhalif siyasetçi Lopez için tekrar yakalama kararı

Leopoldo Lopez İspanya Büyükelçiliğine sığınmıştı

03 Mayıs 2019 07:24

Venezuela'da 30 Nisan'da Juan Guaido'yu destekleyen askerler tarafından tutulduğu ev hapsinden çıkarılan, ardından da askeri ve sivil ayaklanma çağrısına destek veren muhalif siyasetçi Leopoldo Lopez hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Guaido'nun başarısız darbe çağrısının ardından İspanya konsolosluğuna sığınan Lopez'in cezasının kalan bölümünü evinde değil, askeri cezaevinde çekmesine hükmedildi.

SJ, kararı uygulaması için Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisini (SEBIN) görevlendirdi. 

Mahkeme ayrıca, Lopez’in cezasının kalan 8 yıllık kısmını evinde değil askeri cezaevinde geçirmesine hükmetti.

Venezuela'da 2014'te şiddet olaylarına dönüşen ve 40'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği protestolarla ilgili davada 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Lopez, 2017'de ev hapsine alınmıştı.

Ülkede kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun bağlı olduğu VP'nin lideri olarak görülen Lopez, ev hapsi cezasına rağmen 30 Nisan'daki başarısız askeri kalkışmanın adresi Altamira Köprüsü üzerinde görülmüştü.

Kendisini askerlerin serbest bıraktığını iddia eden ve kalkışma sonrası bir süre insanları sokağa çağıran Lopez daha sonra Şili'nin Caracas'taki Büyükelçiliğine sığınmış, aynı gece vatandaşlığının da bulunduğu İspanya Büyükelçiliğine kaçmıştı.