Dünya

Venedik Film Festivali'nde Woody Allen protestosu: Tecavüz kültürüne hayır!

Ülkemizde kadın cinayetleri salgını varken, saldırı ile suçlanan erkekleri kutlayan bu festivalin tecavüz kültürünü protesto ediyoruz"

05 Eylül 2023 08:49

T24 Dış Haberler

Yönetmen Wood Allen, son filmi "Coup de Chance"ın Venedik Film Festivali'ndeki prömiyeri sırasında protesto edildi. Festivalin kırmızı halısının önünden geçen bir grup protestocu, "Tecavüz kültürüne hayır" sloganları attı. 

"Tecavüzcü yönetmenlere spot ışığı yok" diyen göstericiler, protestolarına, Allen kırmızı halıya ayak bastığı anda başladı. Allen'ı protesto eden kadınlar, birkaç dakika içinde alandan uzaklaştırıldı. 

"Bu festivalin tecavüz kültürünü protesto ediyoruz"

İsmini Melania olarak veren göstericilerden biri The Hollywood Reporter'a yaptığı açıklamada "Ülkemizde kadın cinayetleri salgını varken, saldırı ile suçlanan erkekleri kutlayan bu festivalin tecavüz kültürünü protesto ediyoruz" dedi. 

Bir başka protestocu Martha ise eylemlerinin amacını şöyle açıkladı:

"Film festivalinin, haklarında toplam 17 cinsel saldırı iddiası bulunan bir değil üç yönetmeni davet etme kararını protesto etmeye karar verdik. Adalet sisteminin hoşgörüyle yaklaşma eğiliminde olduğu güçlü ve etkili beyaz erkeklerden bahsediyoruz. Asıl istediğimiz, bu erkekleri festivale davet ederek tecavüz kültürünü normalleştiren, vurgulayan ve mağdurları görünmez kılanlara bir mesaj vermek"

"Altın Aslan bir tecavüzcüye mi gidecek?"

Venedik Film Festivali, MeToo eylemlerinde kadınlar tarafından ifşa edilen üç yönetmen Woody Allen, Luc Besson ve Roman Polanski'nin yeni filmlerine yer verdi.

Ayrıca Cumartesi günü festivalde, hakkında uluslararası arama emri bulunan İspanyol aktör Gabriel Guevara, Fransa'da gerçekleştiği iddia edilen bir cinsel saldırı nedeniyle tutuklandı. Venedik polisi Guevara'yı Filming Italy'den en iyi genç oyuncu ödülünü alacağı günden bir gün önce gözaltına aldı ve Guevara'nın tutuklanması üzerine bu ödül iptal edildi.

Göstericiler Pazar günü festivalin gerçekleştirildiği Lido'nun dört bir yanına Allen ve Polanski'yi protesto eden pankartlar astı. Pankartlarda "Tecavüzcüler Adası", "Yırtıcılara Altın Aslan yok" yazıyordu. Bir başka pankarta ise Roman Polanski'nin festivalde sergilenen "The Palace" filmine atıfta bulunularak "Altın Aslan bir tecavüzcüye mi gidecek?" yazıldı. 

Woody Allen hakkında cinsel istismar ifşası

Woody Allen'ın evlatlık kızı Dylan Farrow, New York Times gazetesinde yayımlanan açık mektubunda, "1992'de çocukken babamın cinsel tacizine uğradım" demişti. 

28 yaşındaki Farrow, yedi yaşındayken Allen'ın tavan arasında kendisini taciz ettiğini söylemiş; Hollywood'un "evlerine kaos getiren av peşindeki Allen'ı yüceltmekten vazgeçmesi gerektiğini" ifade etmişti. 

Allen hakkında tacizin gerçekleştiği söylenen dönemde soruşturma başlatılmış fakat dava açılmamıştı. Savcılığın atadığı psikologlar, Dylan Farrow'un tacize uğramadığı sonucuna varmışlardı. Ancak daha sonra savcılardan biri, Allen'ın yargılanmasını sağlayacak bulgular olmasına rağmen, çocuğu korumak için dava açmamayı tercih ettiğini söylemişti.

Roman Polanski, ceza almayacağı güvencesini aldıktan sonra suçunu itiraf etmişti

Polanski, 1978 yılında Samantha Geimer isimli kadına, Geimer 13 yaşındayken tecavüz etmiş olduğu suçlamasıyla ABD'de mahkemeye verilmişti. Avukatının yalnızca 7 hafta hapis yatacağı konusunda kendisine güvence vermesinin ardından iddiaları kabul eden Polanski, 42 gün ceza evinde yatmış daha sonra serbest bırakılmıştı.

Davanın yeniden açılması üzerine Polanski uzun üre hapis yatmaktan korkmuş ve ABD'den kaçarak Fransa'ya iltica etmiş, bu ülkenin vatandaşlığını almıştı. ABD'nin, hakkındaki iade talebi Polonya, Fransa ve İsviçre tarafından reddedilen Polanski'nin 188 ülkeye giriş yasağı bulunuyor.