Ekonomi

Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası’nın Etki Girişimciliği Programı mezunlarını verdi

Programa seçilen girişimler 24 hafta süren eğitim ve mentorluk sürecini tamamladı

01 Kasım 2022 15:19

Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası işbirliğiyle mayıs ayında hayata geçirilen Etki Girişimciliği Programı tamamlandı. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan 5 girişim Impact Day etkinliği ile mezun oldu. 

Programa toplam 178 başvuru alındı. Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS ve İş Bankası Girişimcilik Programı Workup tarafından, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) katkılarıyla yürütülen programa seçilen girişimler; 3 aşamadan oluşan ve 24 hafta süren eğitim ve mentorluk sürecini tamamladı.

Programın birinci aşamasında girişimler; ürün veya hizmetlerinin piyasayla uyumunu ve etki odaklarını yeniden değerlendirdi, iş modellerini doğruladı. İkinci aşamada sundukları çözümü müşteri ve pazar koşullarına daha uyumlu hale getirmek amacıyla en yalın çözümlerini geliştiren girişimciler; son aşamada ise çözümlerini pazara sunarak satışlarını artırdılar, yatırım arayışı süreçlerini tamamladılar.

10 eğitim ve seminer organize edildi

Program süresince çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere 10 eğitim ve seminer organize edildi. Girişimler, programa özel oluşturulan 105 kişilik mentor ağında bulunan mentorlar ile toplam 48 saat görüşürken, kendi dikeylerinde 30’dan fazla işbirliği görüşmesi ve 21 yatırımcı buluşmasına katıldılar.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, etkinlikte yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Girişimcilik dünyasına bakış açımız, her zaman grupların güçlerini birleştirerek girişimleri desteklemesi ve bu girişimler aracılığıyla toplumda etki yaratabilecek sonuçlar alabilmesi yönündedir. Workup Programı’ndan edindiğimiz deneyimle şunu gözlemliyoruz; girişimcilerimiz ülke ölçeğinde ses getirecek ve fark yaratacak büyüklüklere ulaşmakta sorunlar yaşıyor, belli bir eşiği aşamadıkları için çok daha uzaklara gidemiyor."

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu da konuşmasında, günümüzde çevresel ve sosyal sorunların giderek karmaşıklaştığını; bu karmaşık sorunlara daha inovatif ve sürdürülebilir çözümler bulunması gerektiğini söyledi. Toprakoğlu, “Etki yatırımları ve etki girişimleri, geleceğin girişim ve yatırım modelleri olacak. Dünyayı daha yaşanılabilir bir yer yapmak için çalışan bu girişimler, sürdürülebilir iş modelleriyle karşımıza daha da sık çıkacaklar. İhtiyaç duydukları ekosistemi sağlamak ve onları yatırıma ulaşmaları konusunda desteklemek bizim üstümüze vazife” ifadelerini kullandı.

Etki Girişimciliği Programı Mezunları:

Blueit: Binalarda harcanan su miktarını, gerçek zamanlı olarak takip edip optimize eden bir "Su Yönetim Sistemi" inşa eder.

Senyorapp: Senyorlar (50+) için oluşturulmuş eğitim, yaşam ve komünite platformu.

Togi Teknoloji: Lityum iyon bataryalı uygulamalara yönelik akıllı, dijital enerji yönetim ve enerji depolama çözümleri tasarlayan, özgün olarak tasarlayıp ürettiği batarya yönetim sistemleri ve enerji yönetim platformuyla öne çıkan girişim.

Tospaa: Çocuklar ve öğretmenler için kodlama öğreniminde kullanılabilecek materyaller tasarlayan bir sosyal girişim.

Walkino: İnsanların hayatındaki hareketsizliğe çözüm olabilmek ve sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yaşamaya teşvik etmek amacıyla oyunlaştırılmış bir deneyim sunan mobil uygulama.