Dünya

Vatan hainliğiyle suçlanan Rus gazeteci için 24 yıl hapis cezası istendi

01 Eylül 2022 10:06

Rus savcılar, vatan hainliğiyle suçlanan 32 yaşındaki Rus gazeteci Ivan Safronov için 24 yıl hapis cezası istedi.

Moscow Times'da yer alan habere göre, Safronov’un avukatı Yevgeny Smirnov salı günü Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, savcıların Safranov için vatan hainliğinden 24 yıl ceza talebinde bulunduğunu söyledi.

Gazeteciye yöneltilen suçlamalar, Rus savunma sanayii hakkında haber yaptığı popüler Rus gazeteleri olan Vedomosti ve Kommersant gazetelerinde çalıştığı zamana dayanıyor.

Gazeteci, savcıların suçunu kabul etmesi durumunda 12 yıl hapis cezası teklifini reddetti.

Kendisine yöneltilen Rus ordusunun gizli bilgilerini ele geçirip Batılı istihbaratçılara teslim ettiği suçlamalarını kabul etmeyen Safronov, bu duruşma başlamadan önce, ağustos ayının başında yaptığı bir açıklamada, hayatı boyunca gazeteci olduğunu ve hiçbir zaman casusluk yapmadığını söyledi.

Araştırmacı gazetecilikte uzmanlaşmış medya kuruluşu Proekt, pazartesi günü Safranov’un davasına ilişkin belgeleri yayınlayarak Rusya’nın gazetecinin Batı'ya aktardığını iddia ettiği bilgilerin hepsinin çevrimiçi olarak halka açık olduğunu öne sürdü.

Safronov’un avukatları salı günü Telegram üzerinden paylaştığı gönderide, davadaki bütün tanıkların mahkemede Safronov’un ‘kanunları çiğnemediğini ve devlet sırlarını açığa çıkarmadığını’ kabul ettiklerini söyledi.