Dünya

Varşova, Belarus'u hava sahasını ihlal etmekle suçladı; sınırına asker gönderdi

Minks, Polonya'nın "sınıra asker göndermek için gerekçe aradığını" ifade etti

02 Ağustos 2023 07:20

T24 Dış Haberler

Polonya, Rusya'nın en yakın müttefiki Belarus'un Polonya hava sahasını askeri helikopterlerle ihlal ettiğini söyleyerek doğu sınırına askerler gönderdi. 

Belarus ordusu, Polonya'nın hava sahasını herhangi bir şekilde ihlal etmediklerini savunarak, NATO üyesi Polonya'nın Belarus sınırına asker yığmayı "kabul edilebilir göstermek için gerekçe aradığını" iddia etti. 

Polonya, sınıra "ek güçler ve içinde saldırı helikopterleri de bulunan ek kaynaklar" gönderdiklerini belirtti. Varşova, sınır ihlali konusunda NATO'yu bilgilendirdiklerini ve ayrıca Belarus'un Varşova'daki maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi. 

Polonya ordusu, ilk başta sınır ihlalini inkar etse de daha sonra "çok alçak yükseklikte gerçekleştiğini ve bu yüzden radarlarda görülmediğini" ifade etti. Belarus Savunma Bakanlığı, "Görünüşe göre Varşova, yurtdışındaki sahipleriyle görüştükten sonra fikir değiştirdi" açıklamasında bulundu.

Minsk, Polonya'nın iddialarını destekleyecek hiçbir veri sunamadığını vurguladı. 

Polonya'nın doğusundaki Białowieża kasabasında yaşayanlar, Polonyalı yetkililerden önce ihlali sosyal medyada paylaşmıştı.

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Polonya'nın Belarus'un topraklarında gözü olduğunu iddia etmiş ve "herhangi bir saldırıyı kendilerine yapılmış" kabul edeceklerini söyledi.

Wagner savaşçıları, Moskova'ya yönelik 24 saatten kısa süren ayaklanmalarının ardından Kremlin'le varılan anlaşma kapsamında Belarus'a geçip orduya eğitim vermeye başlamıştı. Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, şakayla karışık bir şekilde, "Wagner adamları bizi stres etmeye başladı. Batı'ya gitmek istiyorlar. 'Varşova'ya ve Rzeszow'a gidelim' diyorlar" demişti. 

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, cumartesi Rus gruptan 100 kadar paralı savaşçının Polonya sınırına yaklaştığını ifade etmişti. 

Litvanya, Wagner savaşçılarının, "sığınmacı kılığında" Avrupa Birliği ülkelerine geçmeye çalışabileceğini iddia etti.