Çevre

Van Gölü'nün geleceği tehlikede!

Enerji uzmanları, Van Gölü'nün güneş enerjisi yatırımı için cazip olduğunu ifade ediyorlar

01 Şubat 2024 08:14

AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören yasa teklifinin 4. maddesi doğal ve suni göllerle baraj gölleri üzerinde yenilenebilir enerji yatırımlarına olanak tanıyor. Bu teklife göre, göllerde güneş ve rüzgâr santrallerinin kurulup kurulmamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karar verecek.

100'den fazla göl

Şimdilik içme ve kullanma suyu alınan göllere santral kurulamayacak. Enerji uzmanları, ülke genelinde belli büyüklüğe sahip 100'den fazla göl olduğunu belirtirken, bu göller arasında özellikle Van Gölü'nün güneş enerjisi yatırımı için çok cazip olduğunu ifade etti.

Yüksek rakımdaki Van Gölü

Uzmanlar, Van Gölü'nün yüksek rakımda ve güneş enerjisi potansiyeli açısından uygun bir bölge olduğunu belirtiyor. Panellerin yüksek rakımlarda daha verimli çalıştığını söylüyorlar. Dolayısıyla düzenleme, özellikle Van Gölü'nün enerji üretimi için kullanılmasını hedefliyor gibi görünüyor.

Yatırımcılar tepkili

Yasa teklifine göre, 10 yıllık süresini bitiren lisanssız güneş ve rüzgâr enerjisi tesisi sahipleri lisanslı üretime geçmek istemeleri halinde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına 'katkı bedeli' ödemek zorunda kalacaklar. Bu maddeyi eleştiren Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımcıları, kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle maddenin tekliften çıkarılması için başta AKP olmak üzere siyasi partilere başvuru yaptılar.

 

TIKLAYIN - Elektrik faturalarına zam yolda: Yenilenebilir enerjide dövizle alım garantisi verilmesinin önü açılıyor