Gündem

Valilik, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde yaşanan darp ve tacizin 'görüntüleri yok' dedi; Sera Kadıgil, Bakan Soylu'ya 'link' gönderdi

29 Eylül 2022 16:25

T24 Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, 20'nci İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde kadın ve LGBTİ+ları darp ve taciz edildiği görüntülerin pek çok internet sitesinde yer almasına rağmen Valiliğin “belge ve görüntü” bulamadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermemesine tepki göstererek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya görüntülerin yer aldığı sitelerin linkini gönderdi. 

TİP'li Kadıgil, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında soruşturma izni verilmemesini Meclis gündemine taşıdı.  Kadıgil, Zengin’in 20'nci İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde kadın ve LGBTİ+ları darp ve taciz ettiği, tehdit ve şiddet içeren söylemlerde bulunduğu görüntülerin hala pek çok internet sitesinde yer almasına rağmen Valiliğin “belge ve görüntü” bulamadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermemesine tepki göstererek Soylu’ya link gönderdi.

Kadıgil İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine olay anına ilişkin görüntülerin linklerini ekleyerek “Herhangi bir internet kullanıcısının kolaylıkla erişilebildiği yukarıdaki sitelerde yer alan videolardaki şiddet, taciz ve orantısız güç görüntülerinin yanında farklı gösteri ve yürüyüşlerde de benzer eylemlerde bulunan Hanefi Zengin için Valilik nasıl “somut bir delil” bulamamıştır?” dedi.

Kadın ve LGBTİ+ aktivistleri, avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na 7 Temmuz’da dilekçeyle başvurarak, Zengin’in yargılanmasını istedi. Bunun üzerine savcılık, İstanbul Valiliği’ne başvurdu ve soruşturma izni istemişti. Valilik ise “11 kişinin iddia ettikleri, darp, işkence ve kötü muameleye dair izlerin ‘sadece sözlü iddiadan’ oluştuğu, bu bilgileri destekleyecek “belge ve görüntü” bulunamadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermedi.

Kadıgil önergesinde ayrıca “Hanefi Zengin hakkında soru önergesinin yanıtlandığı tarihe kadar kaç şikayette bulunulmuştur? Zengin’e yönelik yürütülen kaç soruşturma vardır? Zengin herhangi bir soruşturma sonucunda cezalandırılmış mıdır?” diye sordu.

Kadıgil'in 'linkli' soru önergesi

Aşağıda sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 29.09.2022

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin’in 26 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen 20'nci İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde kadın ve LGBTİ+ları darp ve taciz ettiği, tehdit ve şiddet içeren söylemlerde bulunduğu ve orantısız bir güç uyguladığı anlara yönelik kamera görüntüleri birçok mecrada hala yer almaktadır.

Adı geçen yürüyüşte gözaltına alınan 361 kişinden 11’i avukatları aracılığıyla Zengin hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardır. Ancak İstanbul Valiliği, "Hanefi Zengin hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğinde ‘souşturmaya izin verilmemesine’, disiplin yüzünden 7068 sayılı genel Kolluk Disiplin Hükümleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edilmesine dair kanunun 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre, disiplin soruşturmasına konu olabilecek herhangi bir hareketine rastlanmadığından ‘disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığına ve dosyanın işlemden kaldırılmasına, kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğine karar verildi" ifadelerinin yer aldığı hükümle, Zengin hakkında soruşturma izni vermemiştir.

Kamera görüntülerinin açıkça internet üzerindeki birçok siteden izlenmesi mümkünken, suç duyurularında şikayetin mahiyeti ve delilleri açıkça sunulmuşken; Valiliğin, adı defalarca şiddet, taciz ve orantısız güç kullanımı ile anılan Zengin için soruşturma izni vermemesi kamuoyunda tepki uyandırmaktadır.

“11 kişinin iddia ettikleri, darp, işkence ve kötü muameleye dair izlerin ‘sadece sözlü iddiadan’ oluştuğu, bu bilgileri destekleyecek “belge ve görüntü” olmadığı” tespiti için herhangi bir araştırmada bulunulmadığı kanaati oluşmaktadır.

Bu kapsamda;

  1. Hanefi Zengin hakkında soru önergesinin yanıtlandığı tarihe kadar kaç şikayette bulunulmuştur? Zengin’e yönelik yürütülen kaç soruşturma vardır? Zengin herhangi bir soruşturma sonucunda cezalandırılmış mıdır?
  2. https://www.diken.com.tr/20nci-istanbul-onur-yuruyusune-polis-mudahalesi-361-gozalti/

https://artigercek.com/haberler/onur-yuruyusu-nde-taciz-uygulayan-polis-amirinin-sorusturulmasi-icin-kadinlardan-kampanya

https://m.bianet.org/bianet/lgbti/264262-istanbul-onur-yuruyusundeki-polis-siddetine-karsi-suc-duyurusu

https://www.youtube.com/watch?v=Q93yQp2sLc4, https://www.youtube.com/watch?v=P2NGgg5sKYk, https://twitter.com/gazeteumut/status/1541316761722707968, https://twitter.com/komiteler/status/1541328277138276354,

 Herhangi bir internet kullanıcısının kolaylıkla erişilebildiği yukarıdaki sitelerde yer alan videolardaki şiddet, taciz  ve orantısız güç  görüntülerinin yanında farklı gösteri ve yürüyüşlerde de benzer eylemlerde bulunan Hanefi Zengin için Valilik nasıl “somut bir delil” bulamamıştır?